Inne

Surówka z młodej marchewki, jabłka, ananasa i brzoskwiń

syropySkoro ostatnio podaję dużo lekkich i dietetycznych przepisów tak będzie i tym razem ;). W ciepłe dni często nie ma się ochoty na tłuste mięso czy np. produkty ciężkie i mączne typu pierogi. Zazwyczaj lubimy jadać potrawy lekkie i orzeźwiające. Tak jest i w naszym przypadku. Zdarza się jednak, że dzieciaki dopraszają się o kotlecika, a wówczas muszę pamiętać o jakiejś surówce. Nie chcę ich katować wyłącznie marchewką czy szpinakiem dlatego staram się urozmaicać ich warzywne menu, jak tylko mogę. Zresztą wiadomo jak to jest z dzieciakami… nie można im serwować tych samych warzyw codziennie bo trzeciego dnia nie będą chciały na nie patrzeć! W związku z tym znalazłam bardzo fajny i prosty przepis na surówkę ze zdrowej młodej marchewki, jabłuszka, ananasa i brzoskwini :). Gwarantuje, że będzie pyszna! Do dzieła ;).

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Młoda marchewka – 4 szt.
  • Jabłko – 2 średnie szt.
  • Ananas – 4 plastry
  • Brzoskwinia – 2 szt.
  • Sok z cytryny – 2 stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron – 3 stołowe łyżki
  • Orzechy włoskie – 2 stołowe łyżki
  • Liście świeżej mięty

Przygotowanie:

Marchewkę i jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do salaterki. Świeżego ananasa wykrajamy, następnie kroimy na średniej grubości plastry, a na końcu w kostkę. Brzoskwinie obieramy ze skórki i również jak ananasa, kroimy w kostkę. Orzechy włoskie siekamy i razem z owocami wrzucamy do marchewki z jabłkiem. Wszystko polewamy olejem z pestek winogron i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinkę aby surówka się schłodziła. Na koniec przystrajamy liśćmi świeżej mięty.

Uwagi:

Możecie zastąpić świeże owoce tymi z puszki. Wówczas polecam wlać odrobinę syropu z puszek do surówki.

Smacznego :).  

Dodaj komentarz