Skoro ostatnio podaję dużo lekkich i dietetycznych przepisów tak będzie i tym razem ;). W ciepłe dni często nie ma się ochoty na tłuste mięso czy np. produkty ciężkie i mączne typu pierogi. Zazwyczaj lubimy jadać potrawy lekkie i orzeźwiające. Tak jest i w naszym przypadku. Zdarza się jednak, że dzieciaki dopraszają się o kotlecika, a wówczas muszę pamiętać o jakiejś surówce. Nie chcę ich katować wyłącznie marchewką czy szpinakiem dlatego staram się urozmaicać ich warzywne menu, jak tylko mogę. Zresztą wiadomo jak to jest z dzieciakami… nie można im serwować tych samych warzyw codziennie bo trzeciego dnia nie będą chciały na nie patrzeć! W związku z tym znalazłam bardzo fajny i prosty przepis na surówkę ze zdrowej młodej marchewki, jabłuszka, ananasa i brzoskwini :). Gwarantuje, że będzie pyszna! Do dzieła ;).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Młoda marchewka – 4 szt.
- Jabłko – 2 średnie szt.
- Ananas – 4 plastry
- Brzoskwinia – 2 szt.
- Sok z cytryny – 2 stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron – 3 stołowe łyżki
- Orzechy włoskie – 2 stołowe łyżki
- Liście świeżej mięty
Przygotowanie:
Marchewkę i jabłka obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy do salaterki. Świeżego ananasa wykrajamy, następnie kroimy na średniej grubości plastry, a na końcu w kostkę. Brzoskwinie obieramy ze skórki i również jak ananasa, kroimy w kostkę. Orzechy włoskie siekamy i razem z owocami wrzucamy do marchewki z jabłkiem. Wszystko polewamy olejem z pestek winogron i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na godzinkę aby surówka się schłodziła. Na koniec przystrajamy liśćmi świeżej mięty.
Uwagi:
Możecie zastąpić świeże owoce tymi z puszki. Wówczas polecam wlać odrobinę syropu z puszek do surówki.
Smacznego :).