Dzisiaj chciałabym powrócić do mojego ulubionego tematu czyli pysznych, zdrowych i dietetycznych szparagów ;)! Przepis, który Wam dzisiaj zaproponuję może nie będzie do końca dietetyczny ale z pewnością bardzo Wam się spodoba :). Szparagi można przygotowywać na wiele sposobów. Możemy je zapiekać, gotować, dusić na parze czy smażyć. Osobiście nie mam ulubionego sposobu na przygotowanie szparagów, ponieważ uważam, że każdy sposób jest dobry jeżeli tylko będziemy mieli sprawdzony przepis! Mój z pewnością do takich należy dlatego gorąco zachęcam do sprawdzenia ;)! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Szparagi oliwkowe – dwa pęczki
- Łosoś wędzony w plastrach – dwa opakowania
- Czosnek – dwa ząbki
- Olej z pestek winogron
- Mąka – dwie stołowe łyżki
- Masło – dwie stołowe łyżki (czubate)
- Śmietana słodka – trzy stołowe łyżki
- Bulion warzywny – duży kubek
- Ser typu parmezan – do posypania
Przygotowanie/gotowanie:
Szparagi łamiemy, obieramy dół (tak, zielone lepiej obrać jeżeli chcemy mieć pewność, że nie będzie łyka) i wrzucamy na patelnię z olejem z pestek winogron. Podsmażamy, dodajemy odrobinę wody i dusimy aż będą al dente. W tym czasie w garnuszku przygotowujemy sos. Do rozpuszczonego masełka dodajemy mąkę, a następnie bulion warzywny i słodką śmietanę. Gotowe szparagi zawijamy w plastry wędzonego łososia i układamy na naczyniu żaroodpornym. Polewamy przygotowanym sosem śmietanowym, posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zapiekamy przez kilka minut. Pod koniec posypujemy startym parmezanem.
Uwagi:
Chętni mogą dodać ser żółty (starty) lub mozzarellę.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodpr.ie