Kiedy za oknem robi się gorąco, a słupek rtęci na termometrze przekracza trzydzieści stopni totalnie nie mam ochoty na jedzenie. Podobnie do mnie ma moja rodzinka dlatego taki czas jest dla mnie podwójnym wyzwaniem aby stworzyć w kuchni coś lekkiego i smacznego. Zazwyczaj podczas upałów sprawdzają się pyszne sałatki. Naszą ulubioną ostatnimi czasy jest lekka sałatka z wędzonym łososiem, plastrami parmezanu i sosem czosnkowym. Najprawdopodobniej przyrządziłabym ją dzisiaj gdyby nie fakt, że jedliśmy ją ostatnie dwa dni więc przyszedł czas na zmiany ;). Co innego polecam na gorące, letnie dni? Udało mi się dzisiaj dostać zielone szparagi więc postanowiłam skorzystać z okazji i opiekę je z plastrami wędzonego łososia, a następnie podam z pysznym sosem z oliwą i czosnkiem. Miałam szczęście bo moi zaprzyjaźnieni kupcy na hali targowej sprzedają bardzo tanio same główki więc kupiłam całe cztery kilogramy! Część odłożyłam na dzisiejszy obiad, a pozostałe szparagi postanowiłam umyć, odciąć końcówki, podzielić na porcję i zamrozić. Pisałam już jakiś czas temu, że zamroziłam kilka pęczków na zimę dlatego kilka więcej zdecydowanie się przyda ;). A wracając do dania na letnie upały, zapraszam do wspólnego przyrządzenia.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Zielone szparagi – dwa pęczki
- Plastry wędzonego łososia
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sos czosnkowy:
- Olej z pestek winogron
- Czosnek – trzy duże ząbki
- Ocet biały
- Szczypta brązowego cukru
- Szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Szparagi przygotowujemy do opiekania, a następnie zawijamy każdą w plaster wędzonego łososia. Tak przygotowane układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem (wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy). Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut.
Uwagi:
Ocet w sosie możecie zastąpić sokiem z cytryny, a cukier miodem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com