Inne

Tagliatelle z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Cherry Tomato, Basil, Spinach and Parmesan Pasta --- via -- @LifeMadeSweeterMój dzisiejszy przepis będzie szybkim i prostym daniem na pastę z pomidorkami koktajlowymi :). W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na taką pastę jednak rzadko kiedy znajduje się tam informacja, że smak pasty w dużej mierze zależy od jakości pomidorków koktajlowych! Pamiętajcie kochani, że im lepsze kupicie pomidorki tym lepsza będzie pasta. Mocniejszy aromat, delikatny słodkawy smak w połączeniu z pysznym makaronem może być naprawdę mistrzostwem świata ;)! Polecam poszukać na targach warzywnych dobrych, mocno czerwonych pomidorków koktajlowych, a z pewnością się nie zawiedziecie. Zapraszam do szybkiego przepisu!

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Pomidorki koktajlowe – kilkanaście sztuk
  • Makaron tagliatelle – opakowanie
  • Parmezan starty
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki należy sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron. Smażymy chwilkę po czy dodajemy obrane ze skórki pomidorki koktajlowe. Najlepiej aby pomidorki były w całości. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Chwilkę wszystko podsmażamy, odcedzamy makaron i wrzucamy na patelnię. Mieszamy wszystkie składniki, ugniatając pomidorki, a następnie dodajemy starty parmezan i jeszcze raz dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.

Uwagi:

Chętni mogą dodać odrobinę cukru.

Polecam posypać pastę listkami świeżej bazylii!

Smacznego :).

Źródło zdjęć: lifemadesweeter.com

Dodaj komentarz