Kochani! Co powiecie na super szybką zupkę tajską z owocami morza? Koleżanka podesłała mi świetny przepis, który idealnie sprawdzi się w chłodne wieczory. Wiem, że zbliża się lato i chłodnych wieczorów będzie coraz mniej jednak jeżeli tak jak ja jesteście zmarźlakami to polecam tą pyszną i pożywną zupę! Zapraszam do wspólnego wykonania!
Czas przygotowania: 15 minut (dosłownie :)!)
Składniki:
- Świeże krewetki – 400g
- Bulion – ok. jeden litr
- Mleko kokosowe – puszka
- Pasta curry – jedna stołowa łyżka
- Ostra papryka chilli – jedna łyżeczka
- Brązowy cukier – jedna łyżeczka
- Tarty imbir – jedna łyżeczka
- Cebula dymka – dwie średnie sztuki
- Świeża kolendra – dwie łyżki stołowe
- Papryczki chilli – dwie sztuki
- Sol z limonki – 2 stołowe łyżki
- Sos rybny – 2 stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Makaron sojowy – duże opakowanie
Przygotowanie:
Bulion wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy. W tym czasie obieramy cebulki i kroimy w grubszą kostkę. Odkładamy łyżkę stołową cebulki do posypania. Do podgrzanego buliony dodajemy posiekane cebulki, łyżeczkę pasty curry, papryczki chilli, starty imbir oraz łyżeczkę brązowego cukru. Mieszamy zawartość garnka, czekamy aż się zagotuje i zostawiamy na malutkim gazie. Po chwili dodajemy mleko kokosowe z puszki, sok z ½ limonki, sos rybny oraz krewetki. Zupę przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotujemy wszystko jeszcze przez około siedem minut. W tym czasie przygotowujemy makaron sojowy. Tajską zupę serwujemy z sojowym makaronem posypaną świeżą kolendrą i pozostałą cebulką.
Uwagi:
Świeże krewetki możecie zastąpić mrożonymi.
Chętnym polecam wrzucić do zupy trzy ząbki czosnku.
Sok z limonki możecie zastąpić sokiem z cytryny, a makaron sojowy na przykład ryżem jaśminowym.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: urbanspoon.com