Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Tajski burger

thai_burgerCo powiecie na pysznego, soczystego burgera po… tajsku :)?! Genialny smak zachwycił mnie i mojego męża :). Kilka dni temu miałam okazję spróbować to cudo w nowej tajskiej knajpce, którą otworzył kolega mojego męża. Oczywiście, kiedy dotarliśmy do domu natychmiast pobiegłam do kuchni i wypróbowałam przepis. Wyszło bajecznie!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filet z białej rybki – około 500 g
  • Czerwona pasta curry – dwie stołowe łyżki
  • Świeża kolendra – garść listków
  • Olej z pestek winogron
  • Pieczywo do burgerów – cztery sztuki
  • Ulubione kiełki – opakowanie
  • Świeży ogórek – jedna sztuka
  • Cebula dymka ze szczypiorkiem
  • Słodki sos chilli

Przygotowanie:

Filet rybki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie miksujemy. Dodajemy czerwoną pastę curry oraz drobno posiekaną, świeżą kolendrę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i robimy cztery płaskie kotleciki. Tak przygotowane porcje układamy na papierze do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika na co najmniej 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Wrzucamy burgery i smażymy po kilka minut z każdej strony. Usmażone kotleciki układamy na ręczniku papierowym aby je ‘odsączyć’. Ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy pieczywo. Bułki kroimy na połówki, smarujemy słodkim sosem chilli i kolejno układamy: garść ulubionych kiełków, usmażoną rybkę, oraz plasterki ogórka. Posypujemy drobno pokrojoną dymką. Na koniec polewamy sosem chilli i przykrywamy drugą połówką pieczywa.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać pastę z awokado ;)!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: recipeshubs.com