Co powiecie na pysznego, soczystego burgera po… tajsku :)?! Genialny smak zachwycił mnie i mojego męża :). Kilka dni temu miałam okazję spróbować to cudo w nowej tajskiej knajpce, którą otworzył kolega mojego męża. Oczywiście, kiedy dotarliśmy do domu natychmiast pobiegłam do kuchni i wypróbowałam przepis. Wyszło bajecznie!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filet z białej rybki – około 500 g
- Czerwona pasta curry – dwie stołowe łyżki
- Świeża kolendra – garść listków
- Olej z pestek winogron
- Pieczywo do burgerów – cztery sztuki
- Ulubione kiełki – opakowanie
- Świeży ogórek – jedna sztuka
- Cebula dymka ze szczypiorkiem
- Słodki sos chilli
Przygotowanie:
Filet rybki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie miksujemy. Dodajemy czerwoną pastę curry oraz drobno posiekaną, świeżą kolendrę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i robimy cztery płaskie kotleciki. Tak przygotowane porcje układamy na papierze do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika na co najmniej 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Wrzucamy burgery i smażymy po kilka minut z każdej strony. Usmażone kotleciki układamy na ręczniku papierowym aby je 'odsączyć’. Ogórka myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy pieczywo. Bułki kroimy na połówki, smarujemy słodkim sosem chilli i kolejno układamy: garść ulubionych kiełków, usmażoną rybkę, oraz plasterki ogórka. Posypujemy drobno pokrojoną dymką. Na koniec polewamy sosem chilli i przykrywamy drugą połówką pieczywa.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać pastę z awokado ;)!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipeshubs.com