Inne

Tarta z cebulką, serem gruyere i wędzonym łososiem

tarta_z_wedzonymi_krewetkamiLubicie tarty? Ja bardzo dlatego postanowiłam przyrządzić dzisiaj tartę :)! Od jakiegoś czasu chodzi za mną cebulka w związku z czym znalazłam w jednej z książek kucharskich w domku, przepis na pyszną tartę z cebulą i serem mozzarella. Oczywiście, żeby danie było jeszcze smaczniejsze postanowiłam dodać mojego ukochanego łososia ;). Tarta z łososiem, cebulką i mozzarellą wyszła niesamowicie pyszna dlatego zapraszam do jej wykonania. Do dzieła kochani :)!

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • Czerwona cebula – 2 duże sztuki
  • Plastry wędzonego łososia – paczka
  • Ciasto francuskie – 250g
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
  • Ser żółty mozzarella – 100g
  • Świeży tymianek – 8 gałązek
  • Sól morska

Przygotowanie:

Na początku należy przygotować ciasto francuskie, które musimy rozwałkować na cztery kwadraty. Bok kwadratu ciasta francuskiego powinien mieć około osiem centymetrów. Brzegi ciasta francuskiego wyrównujemy nożem, a odcięte kawałki razem z kwadratami wkładamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie kroimy cebule na mniejsze kawałki, a czerwoną paprykę na połówki. Tak pokrojoną paprykę oraz cebulę zapiekamy w piekarniku do momentu aż skórka papryki miejscami zrobi się lekko czarna. Jak ostygnie wystarczy obrać paprykę ze skórki i pokroić na cienkie paski. Kwadraty ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i układamy na papierze do pieczenia na blasze. Brzegi ciasta skrapiamy wodą i „dorabiamy” ranty z pozostałego ciasta. Następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy w 200 stopniach przez około 12 minut po czym pozbywamy się folii i pieczemy jeszcze cztery minuty. Ostatnim etapem jest ułożenie pokrojonych plastrów wędzonego łososia, cebuli, papryki, pokrojonych pomidorków oraz sera na kwadratach ciasta francuskiego. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku i zapiekamy ponownie przez około 15 minut.

Uwagi:

Możecie dodać drobniutko pokrojony czosnek!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: galangal.blox.pl

Dodaj komentarz