Inne

Tiramisu na Wielkanoc

504258-960x720-original-italienisches-tiramisuDzisiaj będzie coś słodkiego i bardzo pysznego ;). Coś bez czego nie mogłabym żyć! Oczywiście będzie to niesamowite TIRAMISU :). Myślę, że to idealny deser, który ma swoich wielbicieli na całym świecie. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Polecam go jako deser na Święta Wielkanocne :)! Przy okazji kochani, chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia z okazji tych wspaniałych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego! Oby były rodzinne, słoneczne i bardzo smaczne ;).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Zimna kawa z 50g cukru – 400 ml
  • Ciemna czekolada – 300g
  • Serek mascarpone – 400g
  • Śmietana ubita na sztywno – 150 ml
  • Brązowy rum – 6 łyżek
  • Biszkopty w kształcie języczków – 36 sztuk
  • Kakao w proszku do posypania – 400g

Przygotowanie:

Ciemną czekoladę należy podzielić na mniejsze kawałki, a następnie rozpuścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy aż ostygnie i wówczas dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę ubitą na sztywno. W oddzielnej miseczce łączymy brązowy rum z kawą i moczymy w nim biszkopty. Dobrze nasączone biszkopty układamy na talerzu na którym będziemy serwować deser, po trzy sztuki obok siebie. Na wierzch nakładamy grubą warstwę serka mascarpone, a na nim ponownie trzy biszkopty, serek mascarpone i na wierzch ostatnia warstwa biszkoptów. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę! Przed podaniem posypujemy kakao.

Uwagi:

Brązowy rum możecie zastąpić brandy!

Uważajcie aby biszkopty nie stały się kleiste podczas moczenia w kawie i alkoholu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: chefkoch.de

Dodaj komentarz