Inne

Tort rybny

Tort rybny to bardzo pracochłonny, ale warty poświęcenia, ponieważ prezentuje się zjawiskowo! Tort rybny pochodzi z kuchni skandynawskiej: w Norwegii, Szwecji i czy Finlandii jest bardzo popularnym daniem, które można także kupić w miniaturowych wersjach na rybnych targach.

Kolejne warstwy składają się nie tylko z past rybnych, ale także pieczywa i warzyw, które są podawane na zimno. Ot, taka gigantyczna rybna kanapka w kształcie koła, którą kroi się jak tort.

Do jego przygotowania potrzeba około godziny-dwóch, czyli tyle, ile wynosi czas przygotowania kilkudziesięciu małych kanapeczek na imprezę lub rodzinne spotkanie. Nie podaję kalorii tego dania, jest ich zbyt wiele, ale uczciwie przyznaję, iż czasem warto sobie pozwolić na takie kulinarne grzeszki!

Ważna uwaga – tort nie musi mieć tylu warstw, ile podałam – spokojnie można zrezygnować z jednej z nich. Tort rybny nie musi być okrągły – spokojnie można przygotować go na dużej desce w kształcie wielkiego prostokąta, łatwiej się będzie kroił. Ilość porcji zależy od pokrojenia, niemniej moja spokojnie wystarcza na przyjęcie dla 10 osób.

Do wykonania tortu będą potrzebne trzy rodzaje pasty rybnej: pasta makrelowa, twarogowo-rybna oraz pasta z ikry dorsza – przepisy na nie znajdziecie na moim blogu.  Warto mieć na uwadze, iż tych past nie musimy wykorzystywać specjalnie do tortu rybnego, lecz jeśli wcześniej przygotowujemy je na kanapki, to wystarczy zrobić podwójne porcje.

Część produktów można zastąpić nieco lżejszymi wersjami – zamiast majonezu użyć jogurtu greckiego, tosty zastąpić wersją pełnoziarnistą, a serek wersją niskotłuszczową.

Tort rybny – przepis

Drukuj
tort rybny

Tort rybny

Danie Appetizer
Keyword tort rybny
Czas przygotowania 50 minut
Czas przygotowania 50 minut
Porcje 6 osób

Składniki

  • 2 paczki chleba tostowego
  • pasta makrelowa
  • pasta twarogowo-rybna
  • pasta z ikry dorsza
  • 200 gram surowych krewetek
  • 100 gram wędzonego łososia
  • 2 szt serka Philadelphia
  • 1 szt papryki czerwonej
  • 1 średni zielony ogórek
  • 1 mały słoik majonezu/sosu jogurtowo-majonezowego
  • 1 szt puszki kukurydzy
  • po 10 szt czarnych i zielonych oliwek
  • 1 pęczek pietruszki

Instrukcje

  1. Dno naczynia wykładamy szczelnie chlebem tostowym i smarujemy pastą makrelową oraz dodajemy na wierzch plasterki papryki. 

  2. Kładziemy kolejną warstwę chleba, na nią wykładamy kremowy serek i kładziemy przysmażone wcześniej na krewetki. 

  3. Na kolejną warstwę chleba tostowego smarujemy pastę z ikry z dorsza oraz układamy przekrojone na pół oliwki. 

  4. Kolejna warstwa składa się z pasty twarogowo-rybnej oraz kukurydzy. 

  5. Finalna warstwa skrywa delikatną i cienką warstwę majonezu (lub nieco lżejszego sosu) oraz zawiniętego w ruloniki wędzonego łososia. Całość zdobimy pokrojoną natką pietruszki, nie zapominając o bokach – je także smarujemy lekko majonezem i przykrywamy obficie pietruszką. 

Notatki

Zamiast majonezu można wykorzystać plasterki mierzwionego sera gouda.

Tort rybny należy przechowywać w lodówce owinięty folią spożywcza, aby chleb nie przeszedł zbytnio wilgocią.