Osoby, które zaglądają na mojego bloga wiedzą już, że niedługo wybieram się z rodzinką na urlop do pięknej Toskanii. W związku z tym na blogu zamieszczam przepisy, które kojarzą mi się z Włochami i ich cudowną kuchnią. Dzisiaj natomiast podam Wam przepis na prawdziwą toskańską zupę :)! Co prawda w oryginalnym przepisie nie ma rybki ale zupa i tak jest genialna! Chętnym polecam dodać wędzonego łososia w plastrach – idealnie się skomponuje z pancettą! Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 50 minut
Składniki:
- Słonina pancetta – około 50 g
- Olej z pestek winogron
- Biała cebula – cztery średnie sztuki
- Czosnek – trzy ząbki
- Wywar warzywny – około 850 ml
- Ciabatta – cztery kromki
- Masło – około 50 g
- Ser cheddar – około 75 g
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Słoninkę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy aż uzyska piękny złoto brązowy kolor. Podsmażony boczek przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy, przykrywamy patelnię i dusimy około 10 minut. W tym czasie kromki ciabatty wkładamy do piekarnika i chwilę zapiekamy. Następnie smarujemy masłem, posypujemy startym serem i kroimy na mniejsze kawałeczki. Do zupy dodajemy słoninkę, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy grzankami. Zupę serwujemy gorącą!
Uwagi:
Słoninę pancetta możecie zamienić na boczek.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: weixinyidu.com