Tym razem chciałabym zaproponować Wam coś pysznego na… śniadanie. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia dlatego należy przyłożyć się do jego przygotowania. Ja pamiętam aby na moim talerzu zawsze znalazł się kawałek ryby, zielenina i odrobina białego sera. Od jakiegoś czasu staram się także spożywać mniej chleba ale na śniadanie pozwalam sobie na odrobinę „więcej” przyjemności ;). Nie wiem czy o tym wspominałam ale chleb to mój mały nałóg. Uwielbiam pieczywo, którego z pewnością jem zbyt wiele dlatego postanowiłam je ograniczyć – oprócz śniadań. No i właśnie dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na pyszne, zdrowe tosty. Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Tosty z ciemnej mąki
- Pomidor malinowy – średnia sztuka
- Świeża bazylia – kilka listków
- Ziarna słonecznika
- Tuńczyk w sosie własnym
- Czosnek – ½ ząbka
- Świeża zielona pietruszka – łyżeczka
- Olej z pestek winogron
- Parmezan w kawałku
- Biały ser – dwie łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki wrzucamy biały ser, odsączonego tuńczyka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidora obieramy ze skórki i drobno kroimy, a następnie wrzucamy do miski z tuńczykiem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bazylię i natkę pietruszki myjemy pod zimną wodą, osuszamy i drobniutko szatkujemy. Tosty skrapiamy olejem z pestek winogron i wrzucamy do nagrzanego piekarnika. Jak się ładnie zarumienią wyciągamy i smarujemy pastą. Posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem i wkładamy na minutę do piekarnika. Tosty serwujemy posypane ziarnami słonecznika, bazylią i natką pietruszki.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać plaster awokado.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: naturalnoshing.wordpress.com