Inne

Tosty z ciemnego pieczywa z tuńczykiem, białym serem, parmezanem i ziarnami słonecznika

tuna-bean-meltTym razem chciałabym zaproponować Wam coś pysznego na… śniadanie. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia dlatego należy przyłożyć się do jego przygotowania. Ja pamiętam aby na moim talerzu zawsze znalazł się kawałek ryby, zielenina i odrobina białego sera. Od jakiegoś czasu staram się także spożywać mniej chleba ale na śniadanie pozwalam sobie na odrobinę „więcej” przyjemności ;). Nie wiem czy o tym wspominałam ale chleb to mój mały nałóg. Uwielbiam pieczywo, którego z pewnością jem zbyt wiele dlatego postanowiłam je ograniczyć – oprócz śniadań. No i właśnie dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na pyszne, zdrowe tosty. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Tosty z ciemnej mąki
  • Pomidor malinowy – średnia sztuka
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Ziarna słonecznika
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • Czosnek – ½ ząbka
  • Świeża zielona pietruszka – łyżeczka
  • Olej z pestek winogron
  • Parmezan w kawałku
  • Biały ser – dwie łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki wrzucamy biały ser, odsączonego tuńczyka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidora obieramy ze skórki i drobno kroimy, a następnie wrzucamy do miski z tuńczykiem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bazylię i natkę pietruszki myjemy pod zimną wodą, osuszamy i drobniutko szatkujemy. Tosty skrapiamy olejem z pestek winogron i wrzucamy do nagrzanego piekarnika. Jak się ładnie zarumienią wyciągamy i smarujemy pastą. Posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem i wkładamy na minutę do piekarnika. Tosty serwujemy posypane ziarnami słonecznika, bazylią i natką pietruszki.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać plaster awokado.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: naturalnoshing.wordpress.com

Dodaj komentarz