Inne

Tradycyjny włoski przepis na pastę pomidorową !

IMG_3516Tym razem będzie coś dla wszystkich czyli także tych, którzy nie przepadają za rybkami! Dlaczego? Ano dlatego, że postanowiłam zamieścić na blogu przepis na pyszną pastę pomidorową według włoskiego przepisu! Nie ma w tym przepisie ani ryby ani mięsa ale za to jest dużo smacznych pomidorków i całkiem przyzwoita porcja parmezanu :)! Zdecydowałam się podać Wam ten przepis, ponieważ chciałam abyście wiedzieli jak można przygotować oryginalne pomidorowe spaghetti. Jest wiele sposobów na przyrządzenie tej pasty ale większość z nich nie spełnia pewnych podstawowych zasad, a w związku z tym te wszystkie pasty w niczym nie przypominają tych 'rodem z pięknych Włoch’ ;)! Zatem do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 25 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – opakowanie
  • Pomidory – dwie duże sztuki bawolich serc
  • Czosnek – ząbek
  • Parmezan w kawałku do starcia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Świeża bazylia do posypania makaronu

Przygotowanie/gotowanie:

W wysokim garnku gotujemy wodę na makaron. Jak tylko zacznie bulgotać wkładamy pomidory aby je po chwili wyjąć i obrać ze skórki. Następnie do tej samej wody, którą lekko solimy, wrzucamy makaron i gotujemy góra dwie minuty. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy czosnek. Obrane i pokrojone pomidory (usuwamy cały wodnisty środek i zostawiamy sam miąższ) wrzucamy na patelnię. Zostawiamy pomidory na około 10 minut tak by odparowała z nich cała woda. Na koniec dodajemy odcedzony makaron, ¼ szklanki wody z makaronu. Przyprawiamy, dodajemy starty parmezan i posypujemy pociętą bazylią.

Uwagi:

Nie mieszajcie pomidorów na patelni bo dzięki temu odparuje z nich cała woda!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: christinascucina.com

Dodaj komentarz