Niedawno podałam Wam bardzo prosty i szybki przepis na pyszną mrożoną kawę. Uważam, że jest to idealny przepis na letnie upały, a wpis spotkał się z entuzjazmem czytelników dlatego postanowiłam podać Wam kolejny ;). Tym razem będzie to również bardzo prosty i szybki przepis na coś do picia oraz coś kawowego ale w troszeczkę innej odsłonie… . Mamy już w zasadzie piękne i ciepłe lato, a w warzywniakach na ladach duże i bardzo soczyste… truskawki. Ojj tak, truskawki to coś co uwielbiam i mogę je jeść w każdej postaci i w każdej ilości ;)! Dlatego postanowiłam połączyć ukochaną kawę z pysznymi i słodziutkimi truskawkami. Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjny przepis, który znalazłam w sieci. Mrożona – truskawkowa kawa! Do dzieła :).
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Porcja espresso (kawa tchibo)
- Cukier brązowy – 3 łyżeczki
- Mleko 3,2% – szklanka
- Kostki lodu
- Lody waniliowe – 2 gałki
- Truskawki – 2 szklanki
Przygotowanie:
Do blendera wlewamy wcześniej przygotowane i ostudzone espresso. Wsypujemy trzy łyżeczki brązowego cukru oraz dwie gałki waniliowych lodów. Myjemy i obieramy truskawki po czym odkładamy kilka do dekoracji. Pozostałe wrzucamy do blendera z kawą. Na koniec wlewamy szklankę pełnotłustego mleka, wrzucamy kilka kostek lodu i wszystko miksujemy. Gotowy koktajl kawowo truskawkowy 'przystrajamy’ truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Uwagi:
Chętni mogą zamienić lody waniliowe na truskawkowe – polecam wówczas dodać także kilka kropel wanilii!
Espresso możecie zamienić na kawę rozpuszczalną albo kawę zbożową.
Smacznego :).