Potrzebujecie szybkiego i sprawdzonego przepisu na coś pysznego? Oczywiście chętnie pomogę :)! Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem, który mam w swoim skoroszycie od wielu lat czyli genialna sałatka z tuńczykiem i ryżem. Zanim przejdę do przepisu chciałabym wszystkich uprzedzić, że tuńczyk w połączeniu z ryżem jest tak smacznym i jednocześnie uniwersalnym połączeniem, że tak naprawdę możecie dodać do tej sałatki Wasze ulubione składniki – czyli nie musicie trzymać się ściśle mojego przepisu ;). Osobiście zdarza mi się urozmaicać sałatkę z tuńczykiem o to co akurat mam w lodówce. Natomiast osoby, które nie bardzo wiedzą jak łączyć smaki i nie chcą przesadzić, polecam postępować zgodnie z przepisem! Zatem zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Tuńczyk w puszce w sosie własnym – dwie puszki
- Biały ryż – około 200 g
- Kukurydza w puszce – jedna puszka
- Groszek konserwowy – jedna puszka
- Cebula dymka – jedna sztuka
- Ogórek kiszony – dwie średniej wielkości sztuki
- Jajka (opcjonalnie) – trzy sztuki
- Majonez – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Gotujemy wodę, lekko solimy i wkładamy biały ryż. W tym czasie otwieramy puszki tuńczyka, odsączamy z zalewy i jeżeli jest taka konieczność, rozdrabniamy widelcem, a następnie wrzucamy do dużej miski. Cebulkę obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do tuńczyka. Groszek i kukurydzę również odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Ugotowany ryż odlewamy i odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Ogórki kiszone oraz jajka ugotowane na twardo kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Wlewamy łyżkę oleju z pestek winogron, dodajemy trzy łyżki majonezu, odrobinę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i gotowe :).
Uwagi:
Możecie użyć tuńczyka w oleju ale wówczas nie dodawajcie oleju z pestek winogron!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: iamafoodblog.com