Inne

Twarożek z jajkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką

eiweiss-stoppt-den-jo-jo-effektCo zazwyczaj jecie na śniadanie? Ja mam stałe menu, które od czasu do czasu urozmaicam ze względu na dzieciaki bo dzieci mają to do siebie, że szybko się nudzą ;). Ostatnimi czasy staram się robić różnego rodzaju pasty na kanapki. Moje dzieci je uwielbiają, a do tego są zdrowe i pożywne. Jako świadoma mama staram się unikać gotowych produktów dlatego nie znajdziecie u mnie w lodówce sztucznych serków o różnych smakach. Zawsze przygotowuję je samodzielnie wyłącznie ze świeżych produktów, które kupuję na hali targowej :). Ostatnio naszło mnie na moją ulubioną pastę z twarożku, jajek, szczypiorku i rzodkiewek. Jest bardzo zdrowa i bardzo smaczna! Przepis mam od mojej mamy, która śmieje się, że została wychowana na tym twarożku ;). Jak go przygotować? Bardzo szybko i wyjątkowo łatwo – sprawdźcie sami ;).

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Pęczek grubego szczypiorku
  • Jajka – cztery sztuki
  • Biały ser śmietankowy – kostka
  • Rzodkiewka – sześć sztuk
  • Śmietana 18% – dwie łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Biały ser wrzucamy do większej miski, a następnie myjemy i kroimy drobno szczypior. Rzodkiewki trzemy na drobnej tarce i dodajemy do reszty składników. Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy dwie łyżki śmietany, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę aby pasta na pieczywo delikatnie się schłodziła. Kładziemy bezpośrednio na kanapki lub np. na plastry wędzonego łososia ;).

Uwagi:

Śmietanę 18% możecie zamienić na jogurt grecki – powinien być gęsty!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: schlankschlafen.de

Dodaj komentarz