Inne

Warzywne leczo z ziemniakami, czerwoną papryką i czubrycą

kieliszki2014Pewnie niektórzy z Was zauważyli, że ostatnio podaje dużo przepisów z czubrycą ;). Tak się składa, że faktycznie czubryca bryluje w mojej kuchni i dodaję ją do wszystkich możliwych dań. Mój mąż zaczął się ze mnie śmiać, że stałam się fanatyczką czubrycy 😉 hehe. Może ma rację ale niech nie zapomina, że to jego wina bo to właśnie on przyniósł ją pierwszy raz do domu! Jeżeli ktoś z Was jeszcze nie wie to dodam, że czubryca to rewelacyjna przyprawa. Moją ulubioną jest zielona, która rewelacyjnie się komponuje z ziemniakami, pieczarkami i cukinią. Dzisiaj zaproponuję Wam wegetariański przepis na pyszne leczo z zieloną czubrycą.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Pięć średnich ziemniaków
  • Dwie cebule
  • Pięć dużych pieczarek
  • Cukinia
  • Papryka czerwona
  • Dwa pomidory
  • Olej z pestek winogron
  • Zielona czubryca – 3 łyżki
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron. Obieramy i kroimy cebulę w większą kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i jeszcze raz na połowę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Garść zielonej fasolki szparagowej myjemy pod bieżącą wodą. Fasolkę i paprykę dorzucamy do cebuli i smażymy około dziesięć minut. W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę cukinię. Dodajemy do warzyw na patelni. Na sam koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dwa pokrojone w kostkę, obrane pomidory. Całość posypujemy obficie zieloną czubrycą i przykrywamy. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dusimy przez osiem minut. Leczo serwujemy w ceramicznej miseczce z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina ;).

Uwagi:

Nie żałujcie oleju z pestek winogron! Cebula, ziemniaki i papryka powinny się dobrze podsmażyć.

Smacznego :).

Dodaj komentarz