Dzisiaj nie będzie przepisu, a krótki tekst o tym dlaczego warto być wege :). Oczywiście ja nie jestem wegetarianką co na pewno zdążyliście zauważyć bo zdarza mi się podawać przepisy także mięsne, jednak jestem zwolenniczką spożywania dużej ilości ryb, a mięsa wyłącznie sporadycznie. U mnie w domu praktycznie codziennie jemy ryby. Na obiad ale także i na kolację czy śniadanie. Moje dzieciaki uwielbiają pasty rybne na kanapki na przykład z wędzonej makreli czy z wędzonego łososia. Wszystkie przepisy możecie znaleźć na blogu. Mięsne potrawy jemy stosunkowo rzadko. Obecnie średnio raz na tydzień chociaż zdarza się, że dzieciaki nalegają na wędlinkę drobiową, a mój mąż na ulubione salami z czarnym pieprzem ;). Jako osoby, które spożywają bardzo małe ilości mięsa muszę powiedzieć, że mamy bardzo dobre wyniki, jesteśmy bardzo energiczni i przepełnieni pozytywną energią. Może coś w tych stwierdzeniach jednak jest, że nie jesteśmy stworzeni do spożywania mięsa? Jednak jakie są konkretne plusy diety bezmięsnej? Jest kilka ale ja podam Wam dwa najważniejsze. Po pierwsze będziemy mieli zdecydowanie lepsze krążenie. Niestety mięso zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol, a dobrze wiecie jakie szkody wyrządza nadmiar tego paskudztwa! Udary mózgu i zawały serca czyli nic przyjemnego. Drugim powodem, który przemawia za dietą bezmięsną jest to, że wymieniony wcześniej cholesterol oraz nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają chorobom jelit! Obecnie na świecie coraz więcej ludzi choruje na zespół jelita drażliwego, które sprzyja zapaleniom jelit co w konsekwencji może doprowadzić do raka jelita grubego! Tak więc sami widzicie, że mięso może być szkodliwe dlatego gorąco polecam zamienić mięso na pyszne rybki. Na moim blogu znajdziecie mnóstwo świetnych i prostych przepisów – gwarantuję, że jak wypróbujecie kilka to automatycznie zapomnicie o mięsie ;).
Źródło ikony wpisu: huffingtonpost.com
— Inne —
Wege :)
18 stycznia 2015