Nie pamiętam już, kiedy podawałam Wam przepis na pyszną surówkę! Wielkimi korkami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia dlatego postanowiłam podzielić się z Wami genialnym i bardzo prostym przepisem na pyszną i zdrową świąteczną surówkę. O ile się nie mylę nie miałam okazji podawać Wam jeszcze tego przepisu dlatego koniecznie muszę to nadrobić :). Ta wersja surówki zawsze gości na naszym Wigilijnym stole. Uwielbia ją cała moja rodzina ale chyba najbardziej tato bo jest to surówka z przepisu jego mamy ;). Zatem zapraszam do wspólnego przygotowania :)!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Jabłka, najlepsza będzie koksa pomarańczowa – dwie duże sztuki lub trzy małe
- Seler korzeniowy – ½ dużej sztuki
- Rodzynki – łyżka stołowa
- Jogurt grecki – dwie stołowe łyżki
- Sok z cytryny
- Cukier brązowy – szczypta
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Jabłka należy najpierw umyć pod ciepłą wodą, a następnie obrać. W taki sam sposób postępujemy z selerem korzeniowym. Obrane jabłka i seler korzeniowy ścierami na tarce o dużych oczkach do miseczki. Zaraz po starciu jabłek i selera wyciskamy sok z cytryny aby utrzymały piękny biały kolor! Następnie dodajemy dwie stołowe łyżki jogurtu greckiego, wsypujemy szczyptę brązowego cukru i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rodzynki dodajemy do surówki tuż przed podaniem.
Uwagi:
Polecam rodzynki królewskie! Są zdecydowanie większe od tradycyjnych rodzynek ale za to jeszcze smaczniejsze ;).
Jeżeli macie maszynkę, polecam użyć jej do starcia jabłek i selera korzeniowego.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: kamis.pl