Inne

Wigilijna surówka z jabłek, selera i rodzynek

SUROWKA Z SELERA Z JABLKIEM I ORZECHAMINie pamiętam już, kiedy podawałam Wam przepis na pyszną surówkę! Wielkimi korkami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia dlatego postanowiłam podzielić się z Wami genialnym i bardzo prostym przepisem na pyszną i zdrową świąteczną surówkę. O ile się nie mylę nie miałam okazji podawać Wam jeszcze tego przepisu dlatego koniecznie muszę to nadrobić :). Ta wersja surówki zawsze gości na naszym Wigilijnym stole. Uwielbia ją cała moja rodzina ale chyba najbardziej tato bo jest to surówka z przepisu jego mamy ;). Zatem zapraszam do wspólnego przygotowania :)!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Jabłka, najlepsza będzie koksa pomarańczowa – dwie duże sztuki lub trzy małe
  • Seler korzeniowy – ½ dużej sztuki
  • Rodzynki – łyżka stołowa
  • Jogurt grecki – dwie stołowe łyżki
  • Sok z cytryny
  • Cukier brązowy – szczypta
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Jabłka należy najpierw umyć pod ciepłą wodą, a następnie obrać. W taki sam sposób postępujemy z selerem korzeniowym. Obrane jabłka i seler korzeniowy ścierami na tarce o dużych oczkach do miseczki. Zaraz po starciu jabłek i selera wyciskamy sok z cytryny aby utrzymały piękny biały kolor! Następnie dodajemy dwie stołowe łyżki jogurtu greckiego, wsypujemy szczyptę brązowego cukru i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rodzynki dodajemy do surówki tuż przed podaniem.

Uwagi:

Polecam rodzynki królewskie! Są zdecydowanie większe od tradycyjnych rodzynek ale za to jeszcze smaczniejsze ;).

Jeżeli macie maszynkę, polecam użyć jej do starcia jabłek i selera korzeniowego.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kamis.pl