Kochani, dzisiaj mamy ten szczególny i wyjątkowy dzień w roku – Wigilia. Z tej okazji chciałabym życzyć Wam rodzinnych, przepełnionych miłością i uśmiechem Świąt Bożego Narodzenia :). Pamiętajcie aby w ten magiczny czas dzielić się radością z każdą napotkaną osobą :). Niech to będzie dla Was czas relaksu, odpoczynku i zadumy nad tym co naprawdę ważne w życiu. Mam nadzieję, że Wasze Święta Bożego Narodzenia będą równie udane jak moje :)!
Oczywiście aby tradycji stało się zadość podam Wam dzisiaj przepis na coś pysznego, świątecznego i zdrowego. Zapraszam wszystkich na przepis na genialną sałatkę z boczniakami w miodzie i occie balsamico!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Boczniaki – 250 g
- Czosnek – sześć ząbków
- Miód płynny – łyżka stołowa
- Ocet balsamiczny – trzy stołowe łyżki
- Masło klarowane – łyżka stołowa
- Mieszanka sałat – opakowanie
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Boczniaki opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojony czosnek oraz pocięte boczniaki. Smażymy co chwilę mieszając do momentu aż woda odparuje, a grzybki ładnie się zarumienią. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy łyżkę stołową miodu oraz trzy stołowe łyżki octu balsamicznego. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy patelnię i chwilkę dusimy. Na koniec przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podsmażone boczniaki układamy na porwanej sałacie i polewamy sosem z patelni.
Uwagi:
Polecam użyć mieszanki sałat z rukolą!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: blog.docenpolskie.pl