Inne

Wigilijne boczniaki na sałacie w miodzie i occie balsamico

Kochani, dzisiaj mamy ten szczególny i wyjątkowy dzień w roku – Wigilia. Z tej okazji chciałabym życzyć Wam rodzinnych, przepełnionych miłością i uśmiechem Świąt Bożego Narodzenia :). Pamiętajcie aby w ten magiczny czas dzielić się radością z każdą napotkaną osobą :). Niech to będzie dla Was czas relaksu, odpoczynku i zadumy nad tym co naprawdę ważne w życiu. Mam nadzieję, że Wasze Święta Bożego Narodzenia będą równie udane jak moje :)!

20120605_boczniaki_2Oczywiście aby tradycji stało się zadość podam Wam dzisiaj przepis na coś pysznego, świątecznego i zdrowego. Zapraszam wszystkich na przepis na genialną sałatkę z boczniakami w miodzie i occie balsamico!

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Boczniaki – 250 g
  • Czosnek – sześć ząbków
  • Miód płynny – łyżka stołowa
  • Ocet balsamiczny – trzy stołowe łyżki
  • Masło klarowane – łyżka stołowa
  • Mieszanka sałat – opakowanie
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Boczniaki opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wrzucamy pokrojony czosnek oraz pocięte boczniaki. Smażymy co chwilę mieszając do momentu aż woda odparuje, a grzybki ładnie się zarumienią. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy łyżkę stołową miodu oraz trzy stołowe łyżki octu balsamicznego. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy patelnię i chwilkę dusimy. Na koniec przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podsmażone boczniaki układamy na porwanej sałacie i polewamy sosem z patelni.

Uwagi:

Polecam użyć mieszanki sałat z rukolą!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: blog.docenpolskie.pl