Jak co tydzień tym razem podam Wam przepis na danie mięsne i bardzo lubiane w moim domu czyli świetny przepis na spaghetti bolognese. Zapewne każdy z Was doskonale zna to danie i nie jeden raz miał okazję je jeść. Przepis na spaghetti bolognese jest wyjątkowo prosty więc nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych 🙂 Mój dostałam od Franko, którego miałam okazję poznać jak byliśmy z mężem we Włoszech. Franko był kucharzem w małej knajpce, którą dosyć często odwiedzaliśmy z mężem. Pamiętam jak mocno go namawiałam, aby dał mi klika swoich przepisów, ale niestety udało mi się uzyskać tylko jeden… właśnie ten przepis na spaghetti bolognese. Zapraszam do przepisu 🙂
Czas przygotowania: 4 godz.
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny
- Olej z pestek winogron
- Puszka pomidorów (całych)
- Czerwone wytrawne wino
- Szklanka bulionu wołowego
- Szklanka mleka
- Jedna duża cebula
- Dwie marchewki
- Sześć ząbków czosnku
- Tymianek
- Oregano
- Świeża bazylia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Makaron spaghetti
- Trzy gałązki selera naciowego
- Około 200 g niewędzonego boczku
Przygotowanie:
Obieramy cebulę i czosnek, po czym kroimy w drobniutką kostkę. Seler naciowy kroimy w cieńkie paski. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. W dużym garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron (nie żałujmy oleju) i wrzucamy cebulę. Chwilkę szklimy i dodajemy czosnek. Za moment dodajemy seler naciowy i marchewkę. Całość mieszamy i smażymy około pięciu minut. Po tym czasie wrzucamy wszystko na talerz. Kroimy boczek w kostkę (około jeden centymetr) i smażymy w garnku na łyżce oleju z pestek winogron. Smażymy tak długo aż tłuszcz z boczku się wytopi. Dorzucamy go do warzyw na talerzu. Na tłuszczu, który pozostał w garnku smażymy wołowinę. Po około ośmiu minutach dodajemy dwa kieliszki wina. Kiedy wino nam odparuje do garnka wrzucamy warzywa z boczkiem, wlewamy wywar z bulionu wołowego i puszkę pomidorów. Gotujemy na małym ogniu około trzy godziny. Po godzinie dodajemy zioła i szklankę mleka. Na koniec smakujemy i ewentualnie przyprawiamy. Serwujemy z ugotowanym al dente spaghetti.
Uwagi:
Pamiętajmy aby wołowinę bardzo dobrze zrumienić, a wręcz lekko przypalić! To właśnie one tworzą smak ragu! Jeżeli ktoś z Was lubi proponuję posypać parmezanem.
Smacznego :).