Inne

Włoski przepis na spaghetti bolognese

przepis-na-spaghetti-bologneseJak co tydzień tym razem podam Wam przepis na danie mięsne i bardzo lubiane w moim domu czyli świetny przepis na spaghetti bolognese. Zapewne każdy z Was doskonale zna to danie i nie jeden raz miał okazję je jeść. Przepis na spaghetti bolognese jest wyjątkowo prosty więc nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych 🙂 Mój dostałam od Franko, którego miałam okazję poznać jak byliśmy z mężem we Włoszech. Franko był kucharzem w małej knajpce, którą dosyć często odwiedzaliśmy z mężem. Pamiętam jak mocno go namawiałam, aby dał mi klika swoich przepisów, ale niestety udało mi się uzyskać tylko jeden… właśnie ten przepis na spaghetti bolognese. Zapraszam do przepisu 🙂

Czas przygotowania: 4 godz.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • Olej z pestek winogron
  • Puszka pomidorów (całych)
  • Czerwone wytrawne wino
  • Szklanka bulionu wołowego
  • Szklanka mleka
  • Jedna duża cebula
  • Dwie marchewki
  • Sześć ząbków czosnku
  • Tymianek
  • Oregano
  • Świeża bazylia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Makaron spaghetti
  • Trzy gałązki selera naciowego
  • Około 200 g niewędzonego boczku

Przygotowanie:

Obieramy cebulę i czosnek, po czym kroimy w drobniutką kostkę. Seler naciowy kroimy w cieńkie paski. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. W dużym garnku rozgrzewamy olej z pestek winogron (nie żałujmy oleju) i wrzucamy cebulę. Chwilkę szklimy i dodajemy czosnek. Za moment dodajemy seler naciowy i marchewkę. Całość mieszamy i smażymy około pięciu minut. Po tym czasie wrzucamy wszystko na talerz. Kroimy boczek w kostkę (około jeden centymetr) i smażymy w garnku na łyżce oleju z pestek winogron. Smażymy tak długo aż tłuszcz z boczku się wytopi. Dorzucamy go do warzyw na talerzu. Na tłuszczu, który pozostał w garnku smażymy wołowinę. Po około ośmiu minutach dodajemy dwa kieliszki wina. Kiedy wino nam odparuje do garnka wrzucamy warzywa z boczkiem, wlewamy wywar z bulionu wołowego i puszkę pomidorów. Gotujemy na małym ogniu około trzy godziny. Po godzinie dodajemy zioła i szklankę mleka. Na koniec smakujemy i ewentualnie przyprawiamy. Serwujemy z ugotowanym al dente spaghetti.

Uwagi:

Pamiętajmy aby wołowinę bardzo dobrze zrumienić, a wręcz lekko przypalić! To właśnie one tworzą smak ragu! Jeżeli ktoś z Was lubi proponuję posypać parmezanem.

Smacznego :).

Dodaj komentarz