Co powiecie kochani na paprykę faszerowaną łososiem? Danie bardzo proste i zapewniam, że bardzo smaczne! U mnie w domu mama zawsze przyrządzałam paprykę faszerowaną mięsem, która była pyszna ale jak tylko podrosłam i zaczęłam kombinować w kuchni, postanowiłam przyrządzić pieczoną paprykę faszerowaną rybką. Próbowałam różnego nadzienia ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi wersja z łososiem. Mięso łososia jest delikatne więc idealnie zgrywa się ze smakiem papryki. Gorąco polecam i zachęcam do wspólnego przyrządzenia :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Składniki:
- Filet z łososia – 300 g
- Czerwona papryka – cztery sztuki
- Papryczka chilli – ½ sztuki
- Marchewka – jedna średnia sztuka
- Biały ryż – jeden woreczek
- Czerwona cebula – ½ sztuki
- Czosnek – dwa ząbki
- Pęczek natki zielonej pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Białe wytrawne wino – ¼ szklanki
Przygotowanie:
Myjemy papryki i kroimy na pół. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Filet z łososia opłukujemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie z cebulką. Rybę z cebulą podsmażamy na oleju z pestek winogron po czym dodajemy ugotowany ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, a następnie wlewamy białe winko. Mieszamy i czekamy aż wino odparuje. Następnie dodajemy startą marchewkę oraz poszatkowaną zieloną pietruszkę. Farsz wkładamy do łódeczek z papryk i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Jeżeli macie możliwość polecam kupić mniejsze i dłuższe papryczki.
Tym, którzy nie są na diecie polecam posypać papryki startym żółtym serem ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: wholefork.com