Inne

Zapiekana papryka faszerowana łososiem

salmon_stuffed_pepper_2-1024x685Co powiecie kochani na paprykę faszerowaną łososiem? Danie bardzo proste i zapewniam, że bardzo smaczne! U mnie w domu mama zawsze przyrządzałam paprykę faszerowaną mięsem, która była pyszna ale jak tylko podrosłam i zaczęłam kombinować w kuchni, postanowiłam przyrządzić pieczoną paprykę faszerowaną rybką. Próbowałam różnego nadzienia ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi wersja z łososiem. Mięso łososia jest delikatne więc idealnie zgrywa się ze smakiem papryki. Gorąco polecam i zachęcam do wspólnego przyrządzenia :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia

Składniki:

  • Filet z łososia – 300 g
  • Czerwona papryka – cztery sztuki
  • Papryczka chilli – ½ sztuki
  • Marchewka – jedna średnia sztuka
  • Biały ryż – jeden woreczek
  • Czerwona cebula – ½ sztuki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Pęczek natki zielonej pietruszki
  • Olej z pestek winogron
  • Białe wytrawne wino – ¼ szklanki

Przygotowanie:

Myjemy papryki i kroimy na pół. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Filet z łososia opłukujemy, osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę. Podobnie z cebulką. Rybę z cebulą podsmażamy na oleju z pestek winogron po czym dodajemy ugotowany ryż oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, a następnie wlewamy białe winko. Mieszamy i czekamy aż wino odparuje. Następnie dodajemy startą marchewkę oraz poszatkowaną zieloną pietruszkę. Farsz wkładamy do łódeczek z papryk i zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:

Jeżeli macie możliwość polecam kupić mniejsze i dłuższe papryczki.

Tym, którzy nie są na diecie polecam posypać papryki startym żółtym serem ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: wholefork.com

Dodaj komentarz