Przypadkiem trafiłam dzisiaj do marketu gdzie na ladzie leżała piękna żółta fasolka szparagowa w atrakcyjnej (jak na ten czas) cenie więc postanowiłam kupić pół kilograma. W mojej głowie natychmiast narodził się pomysł na pyszną przekąskę czyli na jajka zapiekane z fasolką szparagową. Przepis na tą przekąskę podsunęła mi moja mama, która znalazła go w jakiejś gazecie. Przepis jest bardzo prosty, a danie lekkie i wyjątkowo smaczne! Idealnie nadaje się na przyjęcie w formie przystawki. Zapraszam do wspólnego przygotowania.
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Fasolka szparagowa – 150 g
- Jajka – 6 dużych sztuk
- Dojrzałe pomidory – 2 duże sztuki
- Pomidorki koktajlowe – garść
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Olej z pestek winogron
- Listki świeżej bazylii
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową należy obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie musimy sparzyć pomidory aby obrać je ze skórki, a następnie pokroić w drobną kostkę. Ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową także kroimy na mniejsze kawałki. Wnętrze kokilek (małe miseczki do zapiekania) smarujemy olejem z pestek winogron i kolejno układamy tam pomidorki i fasolkę szparagową. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kokilki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut czyli do momentu aż jajka się zetną. Gotowe przystawki dekorujemy listkami bazylii i połówkami pomidorków koktajlowych.
Uwagi:
Możecie użyć dowolnego rodzaju fasolki szparagowej.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: odzywianie.info.pl