Ostatnio 'zawaliłam’ Was przepisami z udziałem owoców morza dlatego dzisiaj… nie będzie inaczej ;). Powiew lata chyba obudził we mnie smak na pyszne owoce morza! Tym razem zaproszę Was na rewelacyjny przepis na pieczone ośmiorniczki. Pamiętam jak moje dzieciaki były oburzone, że można jeść „coś takiego” ale szybko się przekonały, że są tak pyszne, że ich wygląd przestał mieć jakiekolwiek znaczenie. Swoją drogą naprawdę mam niesamowite dzieciaki, które nie grymaszą przy stole :)! Ośmiorniczki to typowo greckie danie, a jak wiecie grecka kuchnia jest bardzo zdrowa dlatego tym bardziej polecam ten przepis ;).
Czas przygotowania: 35 minut + zapiekanie
Składniki:
- Mrożone ośmiorniczki – 1 kilogram
- Ziemniaki – 2 kilogramy
- Cebula – dwie sztuki
- Białe wino – 250 ml
- Pęczek natki pietruszki
- Przyprawa – mielona czerwona słodka papryka
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ośmiorniczki należy najpierw rozmrozić, a następnie opłukać zimną wodą i gotować przez jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy na półplasterki i przyprawiamy słodką papryką, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Odcedzone ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i przyprawiamy. Na wierzchu układamy poszatkowaną cebulę, natkę pietruszki i obkładamy ziemniakami. Wszystko polewamy białym, wytrawnym winem. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez 45 minut.
Uwagi:
Polecam użyć młode ziemniaki i piec je w łupinkach!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: theguardian.com