Inne

Zapiekanka rybna z brokułami, ryżem i sosem pomidorowo musztardowym

Moi drodzy dzisiaj chciałabym Was zaprosić na rewelacyjny przepis, który podała mi moja mama. Jakoś nie miałam ostatnio pomysłu na obiad, a chciałam przyrządzić coś nowego, coś czego jeszcze nie mieliśmy okazji jeść więc po radę zadzwoniłam do mamy ;). Oczywiście mama zawsze służy dobrą radą więc i tym razem zaproponowała mi świetny przepis. Wypróbowałam natychmiast i faktycznie danie pyszne tak więc postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej rybnej zapiekanki!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z morszczuka – 50 dag
  • Biały ryż – 20 dag
  • Brokuły – 40 dag
  • Cytryna
  • Średnie pomidory – 2 sztuki
  • Masło – łyżka stołowa
  • Mąka – łyżka stołowa
  • Bulion warzywny/rybny – 200 ml
  • Mleko – 150 ml
  • Musztarda – 2 stołowe łyżki
  • Cukier – łyżeczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Świeży koperek – łyżka stołowa

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Podobnie brokuły, które najpierw kroimy na mniejsze kawałki (różyczki). Rybkę opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie kroimy na mniejsze kawałki oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pomidory obieramy ze skórki (musimy je sparzyć), kroimy w drobną kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzane masełko na patelnię. Do zasmażonych pomidorków dodajemy mleko i bulion. Gotujemy tak długo aż uzyskamy jednolity sos po czym dodajemy musztardę, cukier i koperek. Sos przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem z pestek winogron i układamy kolejno ugotowany ryż, rybkę i brokuły. Wszystko zalewamy sosem z pomidorami i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Uwagi:

Filet z morszczuka możecie zastąpić inną białą rybką!

Chętni mogą posypać zapiekankę startym, żółtym serem.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mrsdash.com

Dodaj komentarz