Moi drodzy dzisiaj chciałabym Was zaprosić na rewelacyjny przepis, który podała mi moja mama. Jakoś nie miałam ostatnio pomysłu na obiad, a chciałam przyrządzić coś nowego, coś czego jeszcze nie mieliśmy okazji jeść więc po radę zadzwoniłam do mamy ;). Oczywiście mama zawsze służy dobrą radą więc i tym razem zaproponowała mi świetny przepis. Wypróbowałam natychmiast i faktycznie danie pyszne tak więc postanowiłam się nim z Wami podzielić. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej rybnej zapiekanki!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z morszczuka – 50 dag
- Biały ryż – 20 dag
- Brokuły – 40 dag
- Cytryna
- Średnie pomidory – 2 sztuki
- Masło – łyżka stołowa
- Mąka – łyżka stołowa
- Bulion warzywny/rybny – 200 ml
- Mleko – 150 ml
- Musztarda – 2 stołowe łyżki
- Cukier – łyżeczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Świeży koperek – łyżka stołowa
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Podobnie brokuły, które najpierw kroimy na mniejsze kawałki (różyczki). Rybkę opłukujemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie kroimy na mniejsze kawałki oraz przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pomidory obieramy ze skórki (musimy je sparzyć), kroimy w drobną kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy na rozgrzane masełko na patelnię. Do zasmażonych pomidorków dodajemy mleko i bulion. Gotujemy tak długo aż uzyskamy jednolity sos po czym dodajemy musztardę, cukier i koperek. Sos przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem z pestek winogron i układamy kolejno ugotowany ryż, rybkę i brokuły. Wszystko zalewamy sosem z pomidorami i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Uwagi:
Filet z morszczuka możecie zastąpić inną białą rybką!
Chętni mogą posypać zapiekankę startym, żółtym serem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: mrsdash.com