Inne

Zapiekanka rybna z pieczarkami i żółtym serem

zapiekanka_z_ryba_i_pieczarkami_popup_watermarkJedną z moich ulubionych potraw na początku września jest pyszna zapiekanka rybna z pieczarkami, zielonym groszkiem i żółtym serem. To danie dosyć kaloryczne lecz raz na jakiś czas jak najbardziej wskazane ;). W końcu musimy pamiętać o tym aby jeść nie tylko to co lekkie i zdrowe bo wówczas możemy wpaść w monotonię. Moja dzisiejsza propozycja to potrawa, która ląduje na naszym stole zazwyczaj pod koniec lata lub na początku jesieni czyli wtedy, kiedy na targach warzywno owocowych pojawią się piękne i dorodne pieczarki. Moje dzieciaki je uwielbiają dlatego staram się korzystać z sezonowych 'darów natury’ tak długo jak się da ;). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej rybnej zapiekanki z pieczarkami i żółtym serem!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Filet z białej ryby – ok. ½ kg
  • Cebula – trzy sztuki średniej wielkości
  • Pieczarki – ok. ½ kg
  • Groszek konserwowy – puszka
  • Słodka śmietana 30% – kubeczek
  • Jajka – dwie sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Ser żółty np. mozarella – ok. 250 g
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Rybkę opłukujemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Następnie wrzucamy ją do roztrzepanego jajka i smażymy na patelni. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie talarki. Usmażone kawałki ryby odkładamy do naczynia żaroodpornego i wrzucamy na patelnię cebulę, pieczarki oraz odsączony groszek. Wszystko smażymy aż cebulka ładnie się zarumieni i przyprawiamy. Gotowe pieczarki z groszkiem i cebulką układamy na usmażonej rybce i zalewamy śmietaną. Wszystko posypujemy startym serem i zapiekamy przez około 30 minut w 190 stopniach.

Uwagi:

Rybkę możecie smażyć w całości.

Chętnym polecać dodać dwa ząbki czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mojegotowanie.pl

Dodaj komentarz