Mamy piękne lato w związku z czym na targu warzywnym pełno kolorowych i zdrowych warzyw. Tym razem chciałabym Wam zaproponować coś pysznego z udziałem smacznych warzyw. Jest to przepis, który znalazłam w jednej ze swoich książek kulinarnych i w którym natychmiast się zakochałam. Uważam, że jest to idealne danie dla dzieciaków, ponieważ jest to połączenie maksymalnie zdrowych warzyw z daniem typu zapiekanka. Gorąco polecam wszystkim rodzicom niejadków ;). Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Ziemniaki – dwie duże sztuki
- Cebula czerwona – duża sztuka
- Czosnek – dwa ząbki
- Marchewka – duża sztuka
- Brokuły – 100 g
- Kalafior – 100 g
- Por – sztuka
- Rzepa – dwie sztuki
- Jabłko słodkie – średniej wielkości sztuka
- Szałwia świeża – dwie łyżki stołowe
- Ser żółty do posypania – 50 g
- Olej z pestek winogron
- Mąka – łyżka stołowa
- Bulion warzywny – 700 ml
- Cydr – 150 ml
- Pieprz cayenne – szczypta
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy je we wrzątku przez około 10 minut i delikatnie odlewamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie smażymy poszatkowaną cebulę na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w plasterki por. Po chwili dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, różyczki kalafiora i brokułów. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu przez jakieś pięć minut. Po tym czasie dodajemy cydr, bulion warzywny (stopniowo) oraz przyprawiamy szałwią, pieprzem cayenne, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy także pokrojone w plasterki jabłko. Wszystko jeszcze raz mieszamy i ściągamy z ognia. Całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzchu układamy plasterki ziemniaków. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy przez około 30 minut w 200 stopniach.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać świeżego łososia!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: gencovet.ru