Inne

Zapiekanka z dorszem, ziemniaczkami i czosnkiem :)

recipe-image-legacy-id--509476_12Co powiecie kochani na pyszn─ů zapiekank─Ö z dorsza z ziemniakami i czosnkiem? Nie pami─Ötam ju┼╝ kiedy j─ů przyrz─ůdza┼éam dlatego postanowi┼éam pobiec dzisiaj do sklepu na m├│j ulubiony targ rybny i kupi┼éam ┼Ťwie┼╝y kawa┼éek soczystego dorsza :). Zapraszam wszystkich do wsp├│lnego przyrz─ůdzenia!

Czas przygotowania: 30 minut + 1 godz. pieczenia

Składniki:

  • Dorsz ÔÇô ok. 45 dag
  • Ziemniaki ÔÇô 1 kilogram
  • Czosnek ÔÇô 10 z─ůbk├│w
  • Natka ┼Ťwie┼╝ej pietruszki
  • Olej z pestek winogron
  • S├│l morska
  • ┼Üwie┼╝o zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ryb─Ö op┼éukujemy pod zimn─ů wod─ů i wk┼éadamy do garnka. Wlewamy wod─Ö i gotujemy na wolnym ogniu a┼╝ rybka b─Ödzie mi─Öciutka. Nast─Öpnie wyci─ůgamy ryb─Ö z wywaru po czym j─ů obieramy czyli oddzielamy o┼Ťci i kroimy na mniejsze kawa┼éki. Wywar z dorsza nale┼╝y przecedzi─ç przez sito i odstawi─ç. Kolejnie obieramy ziemniaki i kroimy na ┼Ťredniej grubo┼Ťci plastry. Czosnek tak┼╝e obieramy i przeciskamy przez prask─Ö do ma┼éej miseczki. Do du┼╝ego naczynia ┼╝aroodpornego wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i rozsmarowujemy po ca┼éym naczyniu. Na dnie naczynia ┼╝aroodpornego uk┼éadamy warstw─Ö pokrojonych ziemniak├│w, a nast─Öpnie warstw─Ö ryby i tak na zmian─Ö. Na samej g├│rze powinny znale┼║─ç si─Ö ziemniaki! Ka┼╝d─ů warstw─Ö nale┼╝y pola─ç odrobin─ů bulionu, posypa─ç poszatkowan─ů natk─ů ┼Ťwie┼╝ej pietruszki oraz czosnkiem. Przyprawiamy sol─ů morsk─ů i ┼Ťwie┼╝o zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowan─ů zapiekank─Ö wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy oko┼éo godziny.

Uwagi:

Na targu warzywnym z pewno┼Ťci─ů ju┼╝ pojawi┼éy si─Ö m┼éode ziemniaczki dlatego mo┼╝ecie je ┼Ťmia┼éo wykorzysta─ç do tego przepisu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: bbcgoodfood.com

Dodaj komentarz