Co powiecie kochani na pyszną zapiekankę z dorsza z ziemniakami i czosnkiem? Nie pamiętam już kiedy ją przyrządzałam dlatego postanowiłam pobiec dzisiaj do sklepu na mój ulubiony targ rybny i kupiłam świeży kawałek soczystego dorsza :). Zapraszam wszystkich do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godz. pieczenia
Składniki:
- Dorsz – ok. 45 dag
- Ziemniaki – 1 kilogram
- Czosnek – 10 ząbków
- Natka świeżej pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rybę opłukujemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż rybka będzie mięciutka. Następnie wyciągamy rybę z wywaru po czym ją obieramy czyli oddzielamy ości i kroimy na mniejsze kawałki. Wywar z dorsza należy przecedzić przez sito i odstawić. Kolejnie obieramy ziemniaki i kroimy na średniej grubości plastry. Czosnek także obieramy i przeciskamy przez praskę do małej miseczki. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel oleju z pestek winogron i rozsmarowujemy po całym naczyniu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonych ziemniaków, a następnie warstwę ryby i tak na zmianę. Na samej górze powinny znaleźć się ziemniaki! Każdą warstwę należy polać odrobiną bulionu, posypać poszatkowaną natką świeżej pietruszki oraz czosnkiem. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.
Uwagi:
Na targu warzywnym z pewnością już pojawiły się młode ziemniaczki dlatego możecie je śmiało wykorzystać do tego przepisu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: bbcgoodfood.com