Kochani dzisiaj podam Wam przepis, który całkowicie odmieni Wasze życie! Obiecuję, że jak tylko wypróbujecie ten przepis, na zawsze zakochacie się w soczystych zapiekankach z łososiem ;). Moja znajoma podesłała mi świetną stronę internetową gdzie autor zamieszcza super smaczne i proste przepisy. Stronka jest o tyle lepsza od innych, że wszystko co się na niej znajduje jest bardzo proste w przygotowaniu ale jednocześnie bardzo ale to bardzo 😉 smaczne! W takim razie dzisiaj zapraszam wszystkich na super przepis na pyszną bagietkę z łososiem, jajkiem i serem. Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Długa bagietka – ok. 30 cm
- Łosoś wędzony w plastrach
- Jajka – pięć dużych sztuk
- Śmietana lub mleko – 1/3 kubka
- Szczypiorek – ½ pęczka
- Bekon (opcjonalnie) – kilka plasterków
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ser żółty, np. mozzarella – ½ kubka
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy odrobinę soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu i pocięte kawałki wędzonego łososia. Boczek kroimy na cienkie plasterki i smażymy na patelni bez tłuszczu tak aby był chrupiący. Usmażony boczek dodajemy do jajek. Myjemy i drobno siekamy świeży szczypiorek, który następnie wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Wlewamy także śmietanę oraz wsypujemy starty żółty ser. Bagietkę kładziemy na desce i wykrajamy środek tak aby wyszła nam łódka. Wszystkie składniki w miseczce dobrze mieszamy i wlewamy do wydrążonej bagietki. Bagietkę kładziemy na papierze do pieczenia i zapiekamy przez około 25 minut w 180 stopniach. Serwujemy z ulubionym sosem.
Uwagi:
Uważajcie aby nie wykroić zbyt dużej dziury w bagietce!
Chętnym polecam dodać odrobinę czosnku ;).
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: spoonforkbacon.com