Co powiecie na coś odrobinę bardziej tłustego? Naszła mnie dzisiaj wielka ochota na trochę więcej kalorii dlatego postanowiłam odrobinę zaszaleć i przyrządzić w domku pysznego, różowiutkiego fileta z łososia z pieczarkami, cebulką i żółtym serem ;). To stary przepis mojej mamy z tymże ona zazwyczaj przyrządzała go w formie mięsnej. Ja postanowiłam zamienić polędwiczkę na filet z mojego ulubionego łososia. Moje dzieciaki z mężem lubią obie wersje dlatego robię je zamiennie. Danie jest wyjątkowo proste i bardzo smaczne. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Filet z łososia
- Pieczarki – około 400 g
- Cebula – dwie większe sztuki
- Bulion warzywny – ½ szklanki
- Sok z całej cytryny
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprzem
- Masło – dwie łyżki stołowe
- Majeranek – łyżeczka
- Śmietana 18% – pięć łyżek stołowych
- Olej z pestek winogron
- Ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Filety z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Podobnie z cebulką. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilkę i wrzucamy do miseczki. Następnie podsmażamy pieczarki. Do naczynia żaroodpornego na dno wkładamy pieczarki i cebulę, a na wierzchu układamy filet z łososia. Rybę polewamy bulionem, posypujemy majerankiem i kawałkami masełka. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. Po dziesięciu minutach należy polać rybę śmietaną, a na pod koniec posypać żółtym serem. Serwujemy z zielonymi szparagami.
Uwagi:
Osoby, które dbają o linię mogą zastąpić żółty ser jogurtem naturalnym :)!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: pinterest.com