Inne

Zapiekany łosoś z pieczarkami, cebulką pod żółtym serem

dd51f353bc7f868ba260eef59fe85926Co powiecie na coś odrobinę bardziej tłustego? Naszła mnie dzisiaj wielka ochota na trochę więcej kalorii dlatego postanowiłam odrobinę zaszaleć i przyrządzić w domku pysznego, różowiutkiego fileta z łososia z pieczarkami, cebulką i żółtym serem ;). To stary przepis mojej mamy z tymże ona zazwyczaj przyrządzała go w formie mięsnej. Ja postanowiłam zamienić polędwiczkę na filet z mojego ulubionego łososia. Moje dzieciaki z mężem lubią obie wersje dlatego robię je zamiennie. Danie jest wyjątkowo proste i bardzo smaczne. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Filet z łososia
  • Pieczarki – około 400 g
  • Cebula – dwie większe sztuki
  • Bulion warzywny – ½ szklanki
  • Sok z całej cytryny
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprzem
  • Masło – dwie łyżki stołowe
  • Majeranek – łyżeczka
  • Śmietana 18% – pięć łyżek stołowych
  • Olej z pestek winogron
  • Ser żółty do posypania

Przygotowanie:

Filety z łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy. Podobnie z cebulką. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę. Smażymy chwilkę i wrzucamy do miseczki. Następnie podsmażamy pieczarki. Do naczynia żaroodpornego na dno wkładamy pieczarki i cebulę, a na wierzchu układamy filet z łososia. Rybę polewamy bulionem, posypujemy majerankiem i kawałkami masełka. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. Po dziesięciu minutach należy polać rybę śmietaną, a na pod koniec posypać żółtym serem. Serwujemy z zielonymi szparagami.

Uwagi:

Osoby, które dbają o linię mogą zastąpić żółty ser jogurtem naturalnym :)!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz