Tym razem postanowiłam zaproponować Wam coś lekkiego i pysznego. Jest to potrawa, którą znalazłam niedawno w czasopiśmie. Niestety nie pamiętam w jakim dlatego nie podam tytułu. Mam to szczęście, że bardzo szybko zapamiętuję przepis, który mnie zainteresuje ;). Oczywiście mimo wszystko zapisuję go w moim kajeciku ale dopiero po kilku razowym wykonaniu. Dlaczego? Otóż zazwyczaj każdy przepis unowocześniam i staram się dopasować go do upodobań mojej rodzinki. Tak też było i w tym przypadku – przepis wykonałam trzy razy i właśnie Wam podaję drugą, 'ulepszoną’ wersję ;). A! Będzie to danie bez udziału rybki ;)!
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
Około ½ kg warzyw:
- Papryka czerwona
- Kilka marchewek
- Burak czerwony
- Pasternak
Pozostałe składniki:
- Natka pietruszki
- Miód płynny
- Olej z pestek winogron
- Cytryna
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Przyprawa chilli
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa należy umyć pod zimną wodą, obrać ze skórki (z wyjątkiem czerwonej papryki) i pokroić na grubszą kostkę. Do miseczki wlewamy pięć łyżek miodu, cztery łyżki oleju z pestek winogron oraz trzy łyżki soku z cytryny. Składniki sosu porządnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron po czym wsypujemy pokrojone warzywa. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną chilli. Wierzch warzyw polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy około czterdziestu minut. Serwujemy z białym schłodzonym winem. Chętnym polecam posypać warzywa natką świeżej pietruszki!
Uwagi:
Wyżej wymienione produkty spożywcze (warzywne) możecie wymienić na inne – swoje ulubione.
Smacznego :).