Inne

Zupa krem z brukselki z orzechami włoskimi pod zapiekanym serem

SuperEasyCreamOfBroccoliSoup_307_600Jak przekonać dzieciaczki do dań, których nie lubią? W związku z tym, że pracuję w przedszkolu i jestem mamą dwójki maluchów to mam wiele sprawdzonych sposobów. Oczywiście nie wszystkie są zawsze tak samo skuteczne bo każde dziecko jest inne 😉 ale sposobem, który sprawdza się najczęściej to przygotowanie dania tak aby dziecko nie było do końca świadome, że je coś co mu „nie smakuje” bo na przykład jest brzydkie czy dziwnie wygląda ;). Ze swoimi dzieciakami nie miałam nigdy szczególnie problemu ale było jedno warzywo do którego nie mogłam ich długo przekonać – brukselka. Nie przeszkadzał im zielony kolor więc musiałam znaleźć sposób na takie przyrządzenie brukselki, żeby była maksymalnie smaczna. Po wielu próbach udało mi się ;). Dzieci w końcu polubiły brukselkę w postaci zupy kremu z orzechami! Zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Brukselka – 300 g
  • Marchewka – 1 średnia sztuka
  • Pietruszka – 1 mały korzeń
  • Bulion warzywny – 3 szklanki
  • Śmietana słodka – 2 łyżki stołowe
  • Orzechy włoskie (posiekane) – 4 stołowe łyżki
  • Ser żółty do zapiekania
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Pietruszkę i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brukselkę obieramy i myjemy. Warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem na końcu. Kiedy warzywa będą miękkie czekamy aż zupa ostygnie i miksujemy na krem. Dodajemy śmietanę, podgrzewamy i nalewamy do miseczek. Posypujemy startym żółtym serem i orzechami po czym wstawiamy na chwilkę do nagrzanego piekarnika i czekamy aż rozpuści się ser. Serwujemy z grzankami natartymi czosnkiem i oliwą!

Uwagi:

Do zupy możecie dodać inne ulubione warzywa i zioła.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: weightwatchers.com

Dodaj komentarz