Skoro ostatnio podałam Wam przepis na pyszną zupkę krem z brokułów z orzechami i żółtym zapiekanym serem to dzisiaj również będzie zupa krem :)! Tym razem zaproponuję Wam zupę krem z soczewicy. Zupa lekka, zdrowa i bardzo pożywna. Soczewica niestety jest często pomijanym składnikiem w naszej codziennej kuchni dlatego warto raz na jakiś czas sobie o niej przypomnieć bo ma dużo witamin! Moja zupa jest bardzo prosta i wyjątkowo szybka dlatego serdecznie polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni ;). Zapraszam wszystkich do wspólnego przygotowania :)!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Czerwona soczewica – 1 szklanka
- Bulion warzywny – 1,5 litra
- Marchewka – 1 duża sztuka
- Cebula – 1 duża sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Świeży tymianek
- Świeży imbir – nie duży kawałek
- Czerwony pieprz – 1 stołowa łyżka
- Sól morska
Przygotowanie:
Najpierw należy porządnie wypłukać soczewicę. Do gorącego bulionu warzywnego wrzucamy czerwoną soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, cebulę i kroimy w drobną kostkę po czym dodajemy do bulionu z soczewicą. Do zupy wrzucamy także dwie główki czosnku! Gotujemy około trzydziestu minut czyli aż do momentu, kiedy warzywa będą miękkie, a soczewica się ładnie rozpadnie. Następnie czekamy aż zupa ostygnie i miksujemy na gładką masę. Zupę krem podgrzewamy i przyprawiamy solą morską. Serwujemy z chrupiącymi grzankami i ziarenkami czerwonego pieprzu.
Uwagi:
Do zupy można dodać także kawałki białej ugotowanej rybki!
Smacznego :).
zŹródło ikony wpisu: inandaroundthemilitary.blogspot.com