Inne

Zupa krem z ziemniaków i porów

mleko zageszczone krem z ziemniakow i poraCo powiecie na krem z porów i ziemniaków w towarzystwie czosnkowych, chrupiących grzanek z wędzonym, zimnym łososiem ;)? Jak już wielokrotnie pisałam w upalne dni chętnie jem sałatki i lekkie zupy. Ktoś w Was może sobie pomyśleć, że zupa krem to nie jest lekka zupa ale ja uważam, że póki nie jest ona na mięsie to jest lekka, zdrowa i pożywna. Zresztą polecam wszystkim paniom bo jak wiadomo zupy są zbawienne dla naszej sylwetki :)! Przepis na ten krem z ziemniaków i porów dostałam od mojej babci i jest to jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję wypróbować. Danie proste ale pyszne! Zapraszam kochani do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • Ziemniaki – 5 średnich sztuk
  • Pory – 2 duże sztuki
  • Seler naciowy – 2 sztuki
  • Masło – 5 dag
  • Bulion warzywny – 4 szklanki
  • Mleko 3,2% – 1 szklanka
  • Świeże zioła – natka, szczypiorek, kolendra
  • Kawałek marynowanej, czerwonej papryki
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Pory opłukujemy pod zimną wodą, obieramy z pierwszej warstwy, odcinamy korzonki, zieloną część i kroimy na plasterki. Seler naciowy również opłukujemy pod zimną wodą, obieramy z włókien i kroimy. Do dużego garnka wkładamy 5 dag masła i wrzucamy pory. Podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojone ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość smażymy jeszcze chwilkę jednocześnie pamiętając o mieszaniu! Do garnka wlewamy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem około 35 minut. Wszystko miksujemy i na koniec wlewamy szklankę mleka po czym ponownie czekamy aż zupa się zagotuje. Wsypujemy świeże zioła i dekorujemy marynowaną papryką.

Uwagi:

Jeżeli komuś zależy na bulionie na mięsie – śmiało :)!

Niektórzy zabielają zupę mlekiem zagęszczonym.

Smacznego :).

Dodaj komentarz