Co powiecie na krem z porów i ziemniaków w towarzystwie czosnkowych, chrupiących grzanek z wędzonym, zimnym łososiem ;)? Jak już wielokrotnie pisałam w upalne dni chętnie jem sałatki i lekkie zupy. Ktoś w Was może sobie pomyśleć, że zupa krem to nie jest lekka zupa ale ja uważam, że póki nie jest ona na mięsie to jest lekka, zdrowa i pożywna. Zresztą polecam wszystkim paniom bo jak wiadomo zupy są zbawienne dla naszej sylwetki :)! Przepis na ten krem z ziemniaków i porów dostałam od mojej babci i jest to jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję wypróbować. Danie proste ale pyszne! Zapraszam kochani do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- Ziemniaki – 5 średnich sztuk
- Pory – 2 duże sztuki
- Seler naciowy – 2 sztuki
- Masło – 5 dag
- Bulion warzywny – 4 szklanki
- Mleko 3,2% – 1 szklanka
- Świeże zioła – natka, szczypiorek, kolendra
- Kawałek marynowanej, czerwonej papryki
- Gałka muszkatołowa
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Pory opłukujemy pod zimną wodą, obieramy z pierwszej warstwy, odcinamy korzonki, zieloną część i kroimy na plasterki. Seler naciowy również opłukujemy pod zimną wodą, obieramy z włókien i kroimy. Do dużego garnka wkładamy 5 dag masła i wrzucamy pory. Podsmażamy chwilkę i dodajemy pokrojone ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość smażymy jeszcze chwilkę jednocześnie pamiętając o mieszaniu! Do garnka wlewamy bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem około 35 minut. Wszystko miksujemy i na koniec wlewamy szklankę mleka po czym ponownie czekamy aż zupa się zagotuje. Wsypujemy świeże zioła i dekorujemy marynowaną papryką.
Uwagi:
Jeżeli komuś zależy na bulionie na mięsie – śmiało :)!
Niektórzy zabielają zupę mlekiem zagęszczonym.
Smacznego :).