Skoro napisałam Wam ostatnio tyle o szparagach, a sezon powoli się kończy (mamy już czerwiec więc pewnie jeszcze jakieś dwa, trzy tygodnie i po szparagach) to muszę jeszcze zdążyć z przepisami ;). Dzisiaj zaproponuję Wam coś pysznego i lekkiego czyli delikatna zupa krem ze szparagów i… bobu! Bób powinien już pojawić się na straganach, a do zupy wystarczy mała paczuszka więc zachęcam :). O ile dobrze pamiętam podawałam Wam już kiedyś przepis na zupę ze szparagami jednak trochę inną. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Białe szparagi – trzy pęczki
- Młody bób – ½ kg
- Śmietana słodka 30%
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Bagietka na grzanki
Przygotowanie:
Szparagi obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na połówki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obrane i pokrojone białe szparagi. Wszystko gotujemy aż szparagi będą miękkie – pamiętajcie, że główki szybciej dochodzą! Kiedy główki będą już lekko miękkie wyciągamy wszystkie szparagi z garnka na deskę i odkrajamy same główki. Pozostałą część szparagi wrzucamy do blendera i wlewamy odrobinę wody z garnka. Szparagi mielimy aż uzyskamy gęstą ale jednolitą masę i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy ½ bobu, przyprawiamy solą morską i gotujemy aż bób będzie miękki. W tym czasie kroimy główki na ćwiartki i wrzucamy je na sam koniec do zupy krem. Zabielamy śmietaną, czekamy aż zupa się zagotuje i ewentualnie przyprawiamy. Serwujemy z ciepłymi grzankami z piekarnika.
Uwagi:
Pamiętajcie aby nie przesadzić z ilością wody – zupa powinna być gęsta.
Chętnym polecam dodać kilka kropel magi.
Fani rybek mogą dodać do zupy kawałki filetu z łososia. Rybę wrzucamy razem z bobem.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thediningtable.sg