Była już polewka rybna, rosół z dorsza więc dzisiaj chciałabym Was zaprosić na jeszcze inną rybną zupkę czyli na zupę rosyjską! Zupa ma bardzo ciekawy i zdecydowany – warzywny smak. Jak pierwszy raz przyrządziłam ją w domu, mój mąż się w niej po prostu zakochał ;)! Nie chciał jeść nic innego przez dwa tygodnie tylko moją rybną rosyjską! Moje dzieciaki także były zadowolone dlatego postanowiłam podzielić się z Wami tym rewelacyjnym przepisem. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani!
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki:
Wywar:
- Rybki słodkowodne bez skrzeli – 1 kg
- Czosnek – 3 ząbki
- Cebula – 1 sztuka
- Por – 1 sztuka
- Bulwa kopru włoskiego – 1sztuka
- Marchewki – 2 sztuki
- Łodygi selera naciowego – 2 sztuki
- Białe wytrawne wino – 2 szklanki
- Listek laurowy
- Ziarenka czarnego pieprzu – kilka sztuk
- Sól morska
Zupa:
- Ryba słodkowodne – 70 dag
- Cebule – 2 sztuki
- Kiszony ogórek – 1 duża sztuka
- Przecier pomidorowy – łyżka stołowa
- Kapary – 2 łyżki
- Oliwki bez pestek – 10 sztuk
- ½ cytryny
- Listek laurowy
- Ziele angielskie – kilka ziarenek
- Masło – łyżka stołowa
- Pęczek natki pietruszki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Do dużego garnka wrzucamy wszystkie składniki na wywar i zalewamy 5 szklankami wody i 2 szklankami wina. Przyprawiamy solą morską i gotujemy tak długo aż uzyskamy około 1,5 litra wywaru. Pamiętajmy aby co chwilę zbierać pianę. Następnie na patelni należy zeszklić cebulę i kapary na masełku, dodać przecier pomidorowy i zasmażyć. Obieramy ogórka kiszonego i usuwamy pestki po czym kroimy go w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwek wrzucamy do przecedzonego przez sito wywaru. Wkładamy także oczyszczone i pokrojone rybki. Gotujemy jeszcze około 20 minut i przyprawiamy do smaku. Na koniec do zupy wrzucamy drobniutko posiekane oliwki i posypujemy natką pietruszki.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do zupy odrobinę peperoncinio!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thefootyblog.net