Inne

Zupe krem z pora z wędzonym łososiem i gałką muszkatołową

240432_hiresSezon zimowy to czas, kiedy w szczególności poleca się ciepłe i rozgrzewające zupy. Ja jak najbardziej zgadzam się z tą opinią i codziennie (dosłownie!) mam w domu ciepłą, pyszną zupkę :). Ostatnio znajoma poleciła mi genialny przepis na pyszną zupę krem z pora. Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju zupy krem dlatego szybko wypróbowałam przepis. Zupa wyszła pyszna ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i w mojej wersji w zupie krem z pora znalazł się wędzone plastry łososia. Myślę, że dzięki łososiowi zupa krem nabrała jeszcze ciekawszego smaku! Sprawdźcie sami :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej zupy krem z porów.

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Pory – trzy duże sztuki
  • Ziemniak – jedna duża sztuka
  • Masło – trzy stołowe łyżki
  • Bulion warzywny – 2 litry
  • Serek topiony śmietankowy – około 50 g
  • Ser typu lazur – 100 g
  • Śmietana 30% – ½ kubka
  • Paczka wędzonego łososia w plastrach
  • Zioła prowansalskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Pory myjemy, a następnie obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w plasterki. Ziemniaka również obieramy i opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy i kroimy w kostkę. W większym rondelku smażymy na maśle pora, ziemniaka przez około pięć minut po czym wlewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a następnie je miksujemy. Zmiksowaną zupę krem przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi i zabielamy śmietaną. Na sam koniec wrzucamy pocięte plastry wędzonego łososia i odrobinę świeżego koperku.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: epicurious.com

Dodaj komentarz