Sezon zimowy to czas, kiedy w szczególności poleca się ciepłe i rozgrzewające zupy. Ja jak najbardziej zgadzam się z tą opinią i codziennie (dosłownie!) mam w domu ciepłą, pyszną zupkę :). Ostatnio znajoma poleciła mi genialny przepis na pyszną zupę krem z pora. Mój mąż uwielbia wszelkiego rodzaju zupy krem dlatego szybko wypróbowałam przepis. Zupa wyszła pyszna ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie i w mojej wersji w zupie krem z pora znalazł się wędzone plastry łososia. Myślę, że dzięki łososiowi zupa krem nabrała jeszcze ciekawszego smaku! Sprawdźcie sami :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia pysznej zupy krem z porów.
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Pory – trzy duże sztuki
- Ziemniak – jedna duża sztuka
- Masło – trzy stołowe łyżki
- Bulion warzywny – 2 litry
- Serek topiony śmietankowy – około 50 g
- Ser typu lazur – 100 g
- Śmietana 30% – ½ kubka
- Paczka wędzonego łososia w plastrach
- Zioła prowansalskie
- Gałka muszkatołowa
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- świeży koperek
Przygotowanie:
Pory myjemy, a następnie obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w plasterki. Ziemniaka również obieramy i opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy i kroimy w kostkę. W większym rondelku smażymy na maśle pora, ziemniaka przez około pięć minut po czym wlewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a następnie je miksujemy. Zmiksowaną zupę krem przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi i zabielamy śmietaną. Na sam koniec wrzucamy pocięte plastry wędzonego łososia i odrobinę świeżego koperku.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać dwa ząbki czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: epicurious.com