Owoce morza

Paella z kurczakiem i owocami morza: najlepszy przepis

Kuchnia hiszpańska zachwyca bogactwem różnorodnych, często zaskakujących smaków, świeżymi i aromatycznymi produktami, specyficznymi przyprawami i ziołami oraz bajecznie kolorowymi potrawami. Większość tradycyjnych posiłków przygotowywana jest na bazie sprawdzonych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do najbardziej charakterystycznych natomiast dań kuchni hiszpańskiej należy paella, doskonale znana całym świecie. Co to jest paella? Paella pochodzi w prawdzie… Więcej Paella z kurczakiem i owocami morza: najlepszy przepis

Owoce morza

Grillowane małże – szaleństwo? A może ciekawe danie?

W naszym kraju małże ciągle kojarzą się z daniem wyjątkowo luksusowym. Tymczasem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby te owoce morza przygotować na grillu. Jeżeli ciekawią Cię nietuzinkowe połączenia i nowe smaki, warto spróbować. Tym bardziej, że nie jest to jakoś specjalnie problematyczne. Jakie wartości odżywcze mają małże? Te owoce morza mają całe mnóstwo wartości… Więcej Grillowane małże – szaleństwo? A może ciekawe danie?

Owoce morza

Soczyście chrupiące krewetki koktajlowe z czosnkowym dipem

Jak wiecie, ryby i kuchnia polska to mój konik. Uwielbiam dania główne, które nie tylko świetnie się prezentują i doskonale smakują, ale też te, których gotowanie sprawia dużo radości i pozwala na kreatywność. Jednak czasem warto wyjść poza rodzime podwórko i przekonać się, że kuchnie świata też mają wiele do zaoferowania. Choć oczywiście pozostanę w… Więcej Soczyście chrupiące krewetki koktajlowe z czosnkowym dipem

Owoce morza, Ryby słonowodne w Polsce

Rybi król i królowa owoców morza

Od dłuższego czasu możemy zaobserwować trend zwiększonego zainteresowania produktami z kategorii ryb i owoców morza. Wiąże się to głównie z modą na zdrowy tryb życia i szeroko pojęte bycie „fit”. Zainteresowanie niskokaloryczną, lekką kuchnią sprawia, że konsumenci oczekują oferty zróżnicowanej, nowych propozycji. Jednak w dalszym ciągu bardzo dużą popularnością cieszy się łosoś oraz krewetki. Krewetkowy… Więcej Rybi król i królowa owoców morza

Owoce morza

Kalmary w tempurze

Była lżejsza wersja kalmarów w cieście francuskim, to teraz czas na przeciwieństwo! Kalmary w tempurze to propozycja rodem z dalekiej Azji. I ważna uwaga: to danie możemy zrobić na dwa sposoby: łatwiejszy wymaga od nas kupienia gotowej tempury, zaś trudniejszy – sami przygotowujemy ciasto do smażenia. Sos koperkowo-czosnkowy idealnie dopełni smak tego dania. Kilka uwag… Więcej Kalmary w tempurze

Owoce morza

Burger z owocami morza

Skoro na blogu pojawił się przepis na kebaba z ryby, to czemu nie spróbować czegoś nowego? Burger z owocami morza to propozycja dla osób niebojących się nowych smaków i przełamywania schematów w przygotowaniu tradycyjnych dań. Słowo wstępu Czym różni się mój burger z owocami morza od tych dostępnych w restauracjach i barach? Cóż, przede wszystkim… Więcej Burger z owocami morza

Owoce morza

Kalmary w cieście francuskim

Na moim blogu pojawiały się już przepisy na kalmary – dzisiaj dołącza do nich trzeci. Kalmary w cieście francuskim to błyskawiczna przystawka na imprezowy wieczór. Tłuste kalmary idealnie sprawdzą się jako przekąska do piwa. Proponuję je jeść z ostrym sosem na bazie papryczek chili i czosnku, które z pewnością rozgrzeją w jesienne chłody. Dlaczego warto… Więcej Kalmary w cieście francuskim

Owoce morza

Pieczona ośmiornica

Cały sekret w tym daniu polega na tym, aby pieczona ośmiornica nie była twarda. Jeśli tylko uda nam się pokonać tę trudność, to otrzymamy przyjemne w smaku, pyszne danie idealne na listopadowe deszczowe wieczory. Jak się przygotować? Uważajmy, czy kupione mrożone ośmiorniczki nie były wcześniej poddane obróbce cieplnej. Wówczas należy ominąć etap gotowania i od… Więcej Pieczona ośmiornica