Owoce morza

Grillowane małże – szaleństwo? A może ciekawe danie?

W naszym kraju małże ciągle kojarzą się z daniem wyjątkowo luksusowym. Tymczasem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby te owoce morza przygotować na grillu. Jeżeli ciekawią Cię nietuzinkowe połączenia i nowe smaki, warto spróbować. Tym bardziej, że nie jest to jakoś specjalnie problematyczne. Jakie wartości odżywcze mają małże? Te owoce morza mają całe mnóstwo wartości… Więcej Grillowane małże – szaleństwo? A może ciekawe danie?

Owoce morza, Ryby słonowodne w Polsce

Rybi król i królowa owoców morza

Od dłuższego czasu możemy zaobserwować trend zwiększonego zainteresowania produktami z kategorii ryb i owoców morza. Wiąże się to głównie z modą na zdrowy tryb życia i szeroko pojęte bycie „fit”. Zainteresowanie niskokaloryczną, lekką kuchnią sprawia, że konsumenci oczekują oferty zróżnicowanej, nowych propozycji. Jednak w dalszym ciągu bardzo dużą popularnością cieszy się łosoś oraz krewetki. Krewetkowy… Więcej Rybi król i królowa owoców morza

Owoce morza

Kalmary w tempurze

Była lżejsza wersja kalmarów w cieście francuskim, to teraz czas na przeciwieństwo! Kalmary w tempurze to propozycja rodem z dalekiej Azji. I ważna uwaga: to danie możemy zrobić na dwa sposoby: łatwiejszy wymaga od nas kupienia gotowej tempury, zaś trudniejszy – sami przygotowujemy ciasto do smażenia. Sos koperkowo-czosnkowy idealnie dopełni smak tego dania. Kilka uwag… Więcej Kalmary w tempurze

Owoce morza

Burger z owocami morza

Skoro na blogu pojawił się przepis na kebaba z ryby, to czemu nie spróbować czegoś nowego? Burger z owocami morza to propozycja dla osób niebojących się nowych smaków i przełamywania schematów w przygotowaniu tradycyjnych dań. Słowo wstępu Czym różni się mój burger z owocami morza od tych dostępnych w restauracjach i barach? Cóż, przede wszystkim… Więcej Burger z owocami morza

Owoce morza

Kalmary w cieście francuskim

Na moim blogu pojawiały się już przepisy na kalmary – dzisiaj dołącza do nich trzeci. Kalmary w cieście francuskim to błyskawiczna przystawka na imprezowy wieczór. Tłuste kalmary idealnie sprawdzą się jako przekąska do piwa. Proponuję je jeść z ostrym sosem na bazie papryczek chili i czosnku, które z pewnością rozgrzeją w jesienne chłody. Dlaczego warto… Więcej Kalmary w cieście francuskim

Owoce morza

Pieczona ośmiornica

Cały sekret w tym daniu polega na tym, aby pieczona ośmiornica nie była twarda. Jeśli tylko uda nam się pokonać tę trudność, to otrzymamy przyjemne w smaku, pyszne danie idealne na listopadowe deszczowe wieczory. Jak się przygotować? Uważajmy, czy kupione mrożone ośmiorniczki nie były wcześniej poddane obróbce cieplnej. Wówczas należy ominąć etap gotowania i od… Więcej Pieczona ośmiornica

Owoce morza

Zupa rybna z owocami morza

Ostatnio na blogu podzieliłam się przepisem na tajską zupę rybną, lecz tym razem proponuje jej europejską, łagodniejszą odsłonę. Zupa rybna z owocami morza to bardzo popularne danie południa Europy, je się ją we Włoszech, Hiszpanii i Francji. I jak to po  południowcach można się spodziewać, danie jest błyskawiczne w przygotowaniu, wymaga jedynie świeżych składników i… Więcej Zupa rybna z owocami morza

Owoce morza, Ryby słonowodne w Polsce

Tapas z rybą i owocami morza

Tapas to nic innego jak hiszpańskie przekąski podawane przed głównym daniem. Mogą być serwowane zarówno na ciepło, jak i zimno. Hiszpanie często sięgają po nie w czasie picia alkoholu. Do najpopularniejszych tapas należą pikle nadziewane na wykałaczce, Chorizo, czyli kiełbaski hiszpańskie, kanapeczki z twardymi serami, owoce morza serwowane w formie szaszłyków lub na wykałaczkach, a… Więcej Tapas z rybą i owocami morza

Owoce morza

Jak grillować owoce morza?

Pamiętacie mój ostatni wpis o tym, jak wybierać ryby na grill? Celowo nie wspominałam w nim o innym darze wód, owocach morza, ponieważ to ważny temat, którego nie można potraktować po macoszemu. Już jeden wpis na temat grillowania morskich frykasów pojawił się u mnie na blogu  – Owoce morza na grillu – ale postanowiłam zgłębić… Więcej Jak grillować owoce morza?