Nie ma chyba nic lepszego jak przepisy, które zajmują Ci maksymalnie piętnaście minut, a w dodatku są niesamowicie smaczne :)! Byłam wczoraj na kolacji u koleżanki, która jest na diecie ;). Nie ukrywam, że trochę się obawiałam co będzie na tej kolacji bo przyznam, że nie miałam ochoty na sałatę z sokiem z cytryny – jeżeli wiecie o czym mówię ;). Co ciekawe, sałata była 😉 haha ale było także wiele zdrowych przekąsek. Moją uwagę zwrócił pyszny sos – do warzyw. Na półmisku leżało dużo ugotowanych warzyw. Marchewki, brukselka, fasolka szparagowa, seler naciowy, pietruszka, brokuły, cebula itp. Obok stał sos do maczania. Koleżanka natychmiast kazała mi nałożyć sobie warzyw i wziąć sos. Oczywiście tak zrobiłam ;). Po dwóch kęsach byłam zachwycona! Pyszny sosik idealnie skomponował się z warzywami. Pyszne, zdrowe i dietetyczne! Nie mogłam postąpić inaczej – automatycznie poprosiłam o przepis. Wyobraźcie sobie, że moja koleżanka uśmiechnęła się i podała mi kartkę z przepisem. Była pewna, że sos będzie mi smakował więc postanowiła od razu napisać mi przepis ;)! Jak ona dobrze mnie zna haha! A jaki to był sos? Znaleziony w aktualnej gazetce promocyjnej… oczywiście, rybny – bagna cauda :). Zapraszam do przepisu.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Filety z anchois z puszki – 45g
- Śmietana – 310ml
- Masło – 10g
- Czosnek – trzy ząbki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W małym garnuszku gotujemy na małym ogniu śmietanę do momentu aż dwukrotnie zwiększy ona swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło w rondelku i dodajemy drobno poszatkowane i odsączone anchois. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około jednej minuty. Całość wlewamy do śmietany i dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sos serwujemy zimny w miseczce jako dodatek do surowych lub gotowanych warzyw.
Uwagi:
Sos zgęstnieje dopiero w momencie, kiedy ostygnie. Pamiętajcie jedynie aby przed podaniem dobrze go wymieszać.
Smacznego :).