Skoro na blogu pojawił się przepis na kebaba z ryby, to czemu nie spróbować czegoś nowego? Burger z owocami morza to propozycja dla osób niebojących się nowych smaków i przełamywania schematów w przygotowaniu tradycyjnych dań.
Słowo wstępu
Czym różni się mój burger z owocami morza od tych dostępnych w restauracjach i barach? Cóż, przede wszystkim dodatkami. W knajpach często spotykam się z połączeniem wołowiny i krewetek, ja zaś proponuję wykorzystanie jedynie samych owoców morza. Najlepsze będą krewetki, kalmary i ośmiornica! Bez ryb, bez wołowiny, samo morze i warzywa w chrupiącej, sezamowej bułce.
Do przygotowania burgera wykorzystałam niedawno zakupioną elektryczną płytę grillową. Smażę na niej zarówno owoce morza, jak i rumienię warzywa i pieczywo. W tym przepisie nie ma znaczenia czy mamy do czynienia z mrożonymi, czy też świeżymi owocami morza, bo i tak finalnie trafiają na ruszt. Pamiętajmy, że pod żadnym pozorem nie wolno przyspieszać ich rozmrażania przy pomocy wrzątku, ponieważ w ten sposób tracą swoje walory smakowe. Liczy się jedynie sposób ich przyprawienia i odpowiedniej obróbki cieplnej. Pomocne będą wskazówki z wpisu Jak grillować owoce morza?
Ile kalorii ma to danie? Jak rzekł móż mąż: prawdziwy mężczyźni kalorii nie liczą!
To podstawowy przepis na burgera z owocami morza. Tak naprawdę można się tu popisać wyobraźnią i serwować danie z dodatkiem krewetek w tempurze i dodatkiem cebulowych krążków (także w tempurze), a także z dodatkiem wymyślnych sosów. Pamiętajcie, że to właśnie sosy stanowią swoisty „klej” dla pozostałych składników i nie można ich żałować w daniu. Ze swojej strony mogę polecić nietuzinkowy sos chimmichurri z jogurtem, azjatycki sos ostrygowy, lekko słodki sos teryiaki oraz ostry sambal.
Burger z owocami morza – przepis
Burger z owocami morza – przepis
Składniki
- 2 szt krewetki
- 2 kalmary
- 1 szt małej ośmiorniczki baby
- 2 szt bułki z sezamem
- 2 listki sałaty rzymskiej
- 2 plasterki pomidora
- 4 plasterki ogórka zielonego
- 1 szt papryczki jalapeno
- sól, pieprz
- sosy: majonez, keczup, musztarda
Instrukcje
-
Owoce morza (krewetki, kalmary) myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Skrapiamy je sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz. Ośmiorniczkę przygotowujemy dzień wcześniej zgodnie z przepisem: porcję ośmiorniczek macerujemy w czosnku i soku z cytryny.
-
Przystępujemy do grillowania: krewetki – 2-3minuty z każdej strony, kalmary 2 minuty na stronę, a ośmiorniczkę około 4 minut w zależności od grubości macek.
-
W międzyczasie przygotowujmy bułkę: przekrojoną połówkę lekko opiekamy w piekarniku (będzie dzięki temu chrupiąca) i na jej dno smarujemy majonez, dajemy listek sałaty, następnie warzywa, keczup lub musztardę, a na wierzch kładziemy owoce morza. Zamykamy burgera drugą połówką bułki i podajemy od razu do jedzenia.