Co powiecie na pyszne gazpacho z krewetkami? Moja dobra koleżanka miała okazję spędzić kilka miesięcy w słonecznej Hiszpanii i tam właśnie nauczyła się przyrządzać genialne, aromatyczne gazpacho, którym zachwyciła wszystkich gości na swoich imieninach :)! Dodatkowo koleżanka zrobiła miły ukłon w moją stronę bo zaproponowało gazpacho z krewetkami. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie poprosiła o ten genialny przepis, którym postanowiłam podzielić się z Wami na blogu ;). Zapraszam na oryginalne hiszpańskie gazpacho z chrupiącymi, czosnkowymi krewetkami!
Czas przygotowania/gotowania: 30 min.
Składniki:
- Pomidory – cztery duże sztuki
- Papryczka chilli – sztuka
- Papryka zielona – mała sztuka
- Ogórki – trzy średnie sztuki
- Czosnek – trzy ząbki
- Biały ocet winny – dwie stołowe łyżki
- Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
- Bulion warzywny – 500 ml
- Biały chleb – 125 g
- Słodka papryka – łyżeczka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Krewetki
Przygotowanie:
Obieramy chleb ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone kawałki chleba zalewamy bulionem, dodajemy ocet i wstawiamy do lodówki. Pomidorki obieramy ze skórki i kroimy. Podobnie z papryką, czosnkiem, cebulką i ogórkami. Warzywa przyprawiamy, dodajemy pokrojone chilli oraz ocet winny i olej z pestek winogron. Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki. Następnie miksujemy w blenderze chlebek z warzywami i pozostałym bulionem. Na patelni podsmażamy czosnek i smażymy krewetki. Gazpacho serwujemy z krewetkami.
Uwagi:
Do gazpacho polecam wybierać pomidorki, które z natury mają mniej soku i są bardziej mięsiste czyli na przykład pomidorki paprykowe czy bawole serca.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yummly.com