Maj to czas, kiedy w Polsce zaczynamy… grillować :). Miałam już okazję pisać o tym jak uwielbiam dania z grilla i jak tylko zrobi się cieplej, wyciągam grilla z piwnicy i grillujemy na naszym balkonie ;). Mamy to szczęście, że mieszkamy na najwyższym piętrze i raczej nikomu nie przeszkadzamy uwalniającym się 'dymkiem’ ;). W związku ze zbliżającym się sezonem na grillowanie, chciałabym Wam dzisiaj zaproponować pyszne i delikatne grillowane… krewetki! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu bo krewetki z grilla są niebiańsko smaczne ;). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania/grillowania: 25 minut
Składniki:
- Surowe krewetki w pancerzach w rozmiarze około 31/40 – 12 sztuk
- Mango – dojrzały duży owoc
Dressing:
- Pęczek świeżej kolendry
- Limonka – jedna sztuka
- Czosnek – cztery duże ząbki
- Kapary – około siedem sztuk
- Patyczki do nabicia krewetek
- Sól morska
- Zielone chilli
- Sos rybny – dwie stołowe łyżki
- Brązowy cukier – jedna łyżeczka
- Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
Przygotowanie/grillowanie:
Zaczynamy od patyczków do grillowania i namaczamy je w wodzie. Krewetki obieramy z pancerzy ale zostawiamy końcówkę ogonków, a następnie zabieramy się za mango. Obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę – tak aby było nam wygodnie nabić kawałki mango na patyk. Limonkę należy sparzyć wrzątkiem, osuszyć, a następnie zetrzeć skórkę na drobnych oczkach. Do blendera wrzucamy umytą kolendrę, limonkę, cztery ząbki czosnku, kapary,zielone chilli, sos rybny, cukier brązowy oraz olej z pestek winogron. Wszystko przyprawiamy solą morską i miksujemy. Na patyki nabijamy na zmianę krewetkę i owoce mango i polewamy dressingiem. Grillujemy po około dwie minuty z każdej strony.
Uwagi:
Chętni mogą dodać do szaszłyków więcej warzyw, np. cebulkę, paprykę itp.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: offbeatandinspired.com