Owoce morza

Grillowane małże – szaleństwo? A może ciekawe danie?

W naszym kraju małże ciągle kojarzą się z daniem wyjątkowo luksusowym. Tymczasem, nic nie stoi na przeszkodzie, aby te owoce morza przygotować na grillu. Jeżeli ciekawią Cię nietuzinkowe połączenia i nowe smaki, warto spróbować. Tym bardziej, że nie jest to jakoś specjalnie problematyczne.

Jakie wartości odżywcze mają małże?

Te owoce morza mają całe mnóstwo wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Już szybki rzut oka na ilość witamin zawartych w małżach robi wrażenie. Zawierają nie tylko białko (mają go więcej niż ryby) czy mnóstwo kwasów omega 3, ale również selen, żelazo czy witaminę B12.grillowane małże

Regularne jedzenie małż to idealny sposób na poprawę samopoczucia ale także działania układu sercowo-naczyniowego. Działają w sposób ochronny na odporność. A przy tym – doskonale smakują!

Zresztą – warto pamiętać  o tym, że małże są zalecane w profilaktyce wielu chorób. Miażdżyca, zapalenie stawów, astma czy różne alergie – w każdym przypadku, lekarze zalecają dietę bogatą w małże.

Grillowane małże  – co warto wiedzieć?

Pierwsza i podstawowa kwestia to oczywiście rodzaj grilla. Na szczęście, w przypadku małż, grillowanie można wykonać zarówno na grillu węglowym, jak i gazowym. Najważniejsze jest, aby odpowiednio rozgrzać ruszt. I pilnować czasu grillowania, bo chyba nie ma nic gorszego niż owoce morza, które były zbyt długo grillowane. Ich mięso traci wtedy walory smakowe oraz staje się po prostu suche. grillowane małże

Jak przygotować małże? Najpierw je oczyść i opłucz. Na 8 kawałkach folii aluminiowej rozmieść kawałki małż – przynajmniej 2 folie na porcję. Mięso wkładamy na 2 folie (ułożona jedna na drugiej). Na taką podstawę wysypujemy około 200 g małż. Do tego – trochę czosnku (max. 2 ząbki), białe wino, oliwa z oliwek  i natka pietruszki. Tak przygotowane grillujemy przez około kwadrans.

Czy warto przyprawiać grillowane małże?

W owocach morza warto zachować ich oryginalny smak. Z reguły są na tyle smaczne, że ich przyprawianie mija się z celem. Jeżeli ktoś jednak koniecznie zechce doprawić małże na grilla, to zawsze można trochę dodać „do smaku” – na przykład, majeranku, tymianku czy czosnku.

A więcej o małżach znajdziesz tutaj: https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro/owoce-morza/malze