Inne, Owoce morza

Guacamole z krewetkami

5676531882_ebc92afba2Mieliście okazję próbować quacamole? To 'danie’ to ostatnio jedno z najbardziej popularnych w Polsce. Guacamole to nic innego jak pasta z awokado z odrobiną soku z limonki, czosnkiem i ewentualnie pomidorkami. Obecnie jest wiele różnych przepisów na pyszne guacamole. Można je przyrządzić z czosnkiem, samą cebulą lub na przykład z cebulką, pomidorkami i czerwoną papryką. To tradycyjne jest najbardziej ubogie, ponieważ dodaje się tylko odrobinę soku z cytryny, czosnek i sól morską. Ja dzisiaj chciałabym Wam zaproponować moją wersję tego pysznego i bardzo zdrowego przysmaku czyli pasta z awokado z… krewetkami :)! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Awokado (może być orzechowe) – jedna duża sztuka
  • Sok z limonki – jedna stołowa łyżka
  • Szalotka – dwie sztuki
  • Mielone ziarna kolendry – ½ łyżeczki
  • Sos tabasco – trzy krople
  • Olej z pestek winogron
  • Krewetki – dwie duże sztuki
  • Masło – jedna stołowa łyżka
  • Czosnek – jeden ząbek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Granat – jedna duża sztuka
  • Ulubione kiełki – opakowanie

Przygotowanie:

Obieramy i ugniatamy awokado w miseczce. Dodajemy sok z limonki i mieszamy. Obieramy dwie szalotki, a następnie drobno kroimy i wrzucamy do miseczki z awokado. Dodajemy także mielone ziarna kolendry oraz olej z pestek winogron, sos tabasco. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masło rozgniatamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą morską, czarnym pieprzem i olejem z pestek winogron. Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy na nim krewetki aż się pięknie zarumienią. Do przezroczystej i niewysokiej szklanki wkładamy pestki granatu, a następnie guacamole, krewetkę i kiełki.

Uwagi:

Polecam wybierać miękkie i dojrzałe awokado!

Smacznego:

Źródło ikony wpisu: crumbblog.com

Dodaj komentarz