Na moim blogu pojawiały się już przepisy na kalmary – dzisiaj dołącza do nich trzeci. Kalmary w cieście francuskim to błyskawiczna przystawka na imprezowy wieczór. Tłuste kalmary idealnie sprawdzą się jako przekąska do piwa. Proponuję je jeść z ostrym sosem na bazie papryczek chili i czosnku, które z pewnością rozgrzeją w jesienne chłody.
Dlaczego warto jeść kalmary? Podobnie jak inne owoce morza zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B. W mięsie znajduje się także magnez, jod, selen, cynk oraz żelazo. I chociaż najczęściej podaje się je w nieco tłustym cieście piwnym (kalmary są smażone na głębokim tłuszczu), to mój przepis odczarowuje to danie – kalmary w cieście francuskim są znacznie lżejsze i można je bez obaw zjeść na wieczór.
Moja wskazówka? Podajmy je w towarzystwie sałatki z rukoli, pomidorków cherry i kukurydzy, z dodatkiem octu balsamicznego – viola! Szybkie i pyszne danie gotowe w niecałe 30 minut!
Poprzednie przepisy:
Kalmary w chrupiącej panierce z sosem czosnkowym
Kalmary w cieście francuskim– przepis
Kalmary w cieście francuskim– przepis
Składniki
- 50 dag. kalmarów mrożonych
- 1 opak. ciasta francuskiego
- 5 szt papryczek chili
- 2 cm imbiru świeżego
- 4 szt ząbków czosnku
- 1 szt cytryny
- 1 kurze żółtko
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 150 ml białego wina
- 1 opak. gęstego sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej/prowansalskiej
Instrukcje
-
Kalmary rozmrozić i opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć je do wrzątku z dodatkiem białego wina, listka laurowego i ziela angielskiego, gotować przez około 15 minut. Odcedzić i przestudzić. Kalmara pokroić w paski lub talarki.
-
Wyjąć ciasto francuskie z lodówki 15 minut przez pieczeniem. Nastawić piekarnik na 200 stopni.
-
W międzyczasie na rozwiniętym cieście nakładamy pastę pomidorową, posypujemy ziołami prowansalskimi (lub włoskimi) i układamy kawałki kalmarów równomiernie na całej powierzchni. Kroimy ciasto na kawałki i zwijamy w małe ruloniki wypełnione kalmarami. Brzegi takiego wytrawnego ciasteczka dociskamy widelcem, aby się nie otworzyły w trakcie pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż skórka będzie złocista.
-
Podczas pieczenia ciasta francuskiego przygotowujemy sos chili. W blenderze miksujemy papryczkę chili, czosnek oraz imbir. Doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Jeśli masa jest zbyt gęsta, to dodajemy odrobinę oliwy z oliwek.
-
Kalmary w cieście francuskim serwujemy na ciepło, od razu po wyjęciu w piekarnika.