Zastanawiałam się czy podawać Wam przepis na karpia, którego przyrządzam na Wigilię ale w końcu stwierdziłam, że chyba nie ma to sensu ponieważ najlepszy karpik na Święta Bożego Narodzenia to ten panierowany wyłącznie w bułce tartej i usmażony na oleju z pestek winogron. Przed samym podaniem można karpia podgrzać w piekarniku jeżeli smażyliście go znacznie wcześniej. Jak sami widzicie nie ma tu nic skomplikowanego, a jedyne składniki jakie są niezbędne do przygotowania karpia to oczywiście rybka, jajko, bułka tarta (polecam własną startą na grubszych oczkach!) oraz olej z pestek winogron i sól morska. Według mnie tak przyrządzony karpik jest najsmaczniejszy. Czasami wydaje się, że im prostszy przepis tym lepszy prawda :)? Natomiast jeżeli chodzi o zakup rybki to tym już zajmuje się mój tato. Mój tato jeździ na ryby od wielu lat w związku z czym siedzi w tym rybnym towarzystwie od jakiegoś czasu i ma niesamowite dojścia do świeżych ryb. Jako, że ja i moja rodzina jesteśmy fanami ryb to w związku z tym jestem mu bardzo wdzięczna. Muszę przyznać, że chyba byłoby mi trudno teraz przestawić się na ryby ze sklepu. Oczywiście też kupuję świeże ryby w zaufanym sklepie rybnym ale właściciele tego sklepu to także znajomi mojego taty więc mam do nich pełne zaufanie :). Jednak jest duża różnica w smaku pomiędzy świeżą rybką, a mrożoną lub taką, która udaje świeżą… . Polecam szukam dojść do zaufanych sprzedawców! Przy okazji tekstu o karpiku może Wy macie i chcecie podzielić się jakimś ciekawym przepisem na tą rybkę? Piszcie kochani, a chętnie spróbuję przyrządzić karpia według Waszego przepisu, a może później opublikuję go na moim blogu :)!
— Owoce morza —
Karp na Wigilię
7 grudnia 2014
