Kocham lato, słońce i wspaniały nadmorski wiatr :). Jednym z powodów dla których tak bardzo lubię lato jest fakt, że latem w końcu możemy wyciągnąć… grilla z piwnicy i oddać się błogiemu grillowaniu na świeżym powietrzu :)! Niestety mieszkam w bloku dlatego na co dzień nie mam szansy na przygotowywanie posiłków w ogródku ale czasami zdarza mi się 'odpalić’ małego grilla na balkonie ;). Oczywiście wyłącznie wtedy, kiedy wiatr jest delikatny i mam pewność, że nie przeszkadzam sąsiadom! Zatem dzisiaj chciałabym zaprosić Was na przepis na pyszne szaszłyki z krewetek z oliwkami. Bardzo smaczne, lekkie i przede wszystkim zdrowe! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- Mrożone krewetki – ok. 250 g
- Czarne oliwki bez pestek – słoiczek
- Zielone oliwki bez pestek – słoiczek
- Czosnek – trzy ząbki
- Natka pietruszki – kilka gałązek
- Olej z pestek winogron
- Ocet z białego wina – łyżka stołowa
- Sól morska
- Ulubione przyprawy do posypania
Przygotowanie:
Myjemy natkę pietruszki i drobno siekamy. Czosnek obieramy z łupinek i przeciskamy go przez praskę. Następnie odsączamy oliwki z zalewy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy ocet, olej z pestek winogron oraz czosnek i poszatkowaną natkę pietruszki. Dobrze mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na około 25 minut. W tym czasie myjemy krewetki, przyprawiamy (ulubione zioła) i podsmażamy na patelni grillowej. Ostatnim krokiem jest nabicie na patyk na wszystkich produktów w dowolnej kolejności. Grillujemy aż krewetki będą gotowe.
Uwagi:
Polecam podsmażyć krewetki na masełku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: 1001sud.com