W związku z tym, że ostatnimi czasy nie podałam Wam żadnego przepisu na ryby tym razem postanowiłam w końcu Wam coś zaproponować i to nie byle co.. ;)! Danie, które dziś Wam zaproponuję jest bardzo proste i łatwe w wykonaniu. Mam nadzieję, że nie odstraszą Was składniki.., a w zasadzie jeden główny składnik czyli… ośmiornica! Zdziwieni? Mam nadzieję, że chociaż odrobinę tak ;)! W końcu takie było moje zamierzenie ;). Jak to mawiała moja ciotka, 'odważnie kochani, odważnie!’. Ten przepis na ryby, a w zasadzie na mięczaki podrzuciła mi koleżanka. Bardzo zachwalała mięsko ośmiornicy więc postanowiłam wykorzystać przepis i zaskoczyć męża niecodziennym daniem. Tym którzy nie są przekonani mogę obiecać, że ośmiornica jest bardzo smaczna, a jej mięsko jest delikatne i soczyste. W wielu krajach, kurczaka zastępuje bardziej wykwintna ośmiornica. Aby Was nie zniechęcić do spróbowania tego mięczaka zaproponuję Wam sałatkę z natką pietruszki i czosnkiem :). Proste i szybkie. Gwarantuję, że staniecie się fanami tego przepisu na rybę. Ojj wiem wiem, ośmiorniczka to nie rybka, a mięczak.. ale mięczak to jakoś tak nie ładnie brzmi, prawda? ;).
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Puszka ośmiornicy
- Czosnek (dwa ząbki)
- Natka zielonej pietruszki
- Olej z pestek winogron
- Biały ocet
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Odcedzamy ośmiornicę z puszki i wrzucamy do rondelka z zimną wodą. Czekamy aż woda się zagotuje i gotujemy na średnim ogniu około dwadzieścia pięć minut. Po tym czasie ściągamy rondel z gazu i czekamy aż ośmiornica nieco przestygnie. Siekamy drobno trzy ząbki czosnku, opłukujemy natkę pietruszki i szatkujemy. Kroimy chłodną już ośmiornicę i nacieramy czosnkiem z natką pietruszki. Całość podlewamy odrobiną octu. Na koniec dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, olej z pestek winogron i mieszamy. Serwujemy jako danie główne ze świeżym pieczywem i słodkim sosem chilli.
Uwagi:
Jeżeli macie dostęp do świeżej ośmiornicy zastąpcie ją tą z puszki. Aby mięsko nie było żylaste najlepiej je zmrozić. W tym przepisie na „rybkę” ocet możecie zastąpić sokiem z cytryny lub limonki.
Smacznego :).