Dzisiaj będzie coś wyjątkowego dla smakoszy owoców morza :). Zapraszam na genialną sałatkę z ziemniaków, ośmiornicy oraz oliwek. Kilka dni temu mój tato zaprosił nas na kolację do nowej restauracji gdzie serwują owoce morza i ryby. Podobnie jak ja i moja rodzinka, mój tato z mamą uwielbiają ryby w każdej postaci. Muszę przyznać, że kolacja była wyborna. Moja sałatka sycąca ale jednocześnie lekka oraz idealnie przyrządzona. Mój mąż zamówił pieczonego dorsza, a rodzice skusili się na tatar z łososia oraz sandacza na słodko ;). Może kiedyś podam Wam przepis na słodką rybę, a tymczasem zapraszam na sałatkę z ośmiornicy i ziemniaków :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Mrożona ośmiornica – ok. 1 kg
- Cebula szalotka – dwie małe sztuki
- Marchewka – duża sztuka
- Seler naciowy – średni kawałek
- Listek laurowy – kilka sztuk
- Ziemniaki – pięć średnich sztuk
- Wytrawne białe wino – 150 ml
- Oliwki – słoik
- Suszone pomidorki – duże opakowanie
- Natka pietruszki – dwie stołowe łyżki
- Czosnek – dwa ząbki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania sosu. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej z pestek winogron, natkę pietruszki i odrobinę soli. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki. W dużym garnku gotujemy wodę. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Dodajemy także listek laurowy, wlewamy wino, przykrywamy garnek i czekamy aż wszystko się zagotuje po czy wkładamy ośmiornicę. Wszystko gotujemy przez ok. 30 minut. Po pół godziny dodajemy obrane i umyte ziemniaki. Gotujemy przez 15 minut, a następnie wyciągamy kartofle i kroimy w grubszą kostkę. Wyciągamy także ośmiornicę i kroimy macki na mniejsze kawałki. Do salaterki wkładamy ostudzone i pokrojone ziemniaki, kawałki ośmiornicy, pomidorki i oliwki. Wszystko polewamy sosem.
Uwagi:
Możecie dodać do sałatki prażone orzeszki pinii!
Smacznego :).
Źródło zdjęć: london-unattached.com