Owoce morza

Paella z kurczakiem i owocami morza: najlepszy przepis

Kuchnia hiszpańska zachwyca bogactwem różnorodnych, często zaskakujących smaków, świeżymi i aromatycznymi produktami, specyficznymi przyprawami i ziołami oraz bajecznie kolorowymi potrawami. Większość tradycyjnych posiłków przygotowywana jest na bazie sprawdzonych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Do najbardziej charakterystycznych natomiast dań kuchni hiszpańskiej należy paella, doskonale znana całym świecie.

Co to jest paella?

Paella pochodzi w prawdzie z Walencji, ale obecnie jest przyrządzana w całej Hiszpanii.

Składa się przede wszystkim z ryżu oraz różnych dodatków, takich jak między innymi: kurczak, kawałki owoców morza, mięso z królika, jagnięcina, ryby czy warzywa (pomidory, groszek, fasola i papryka).

Obowiązkową przyprawą jest natomiast szafran, który nadaje potrawie charakterystyczny, niepowtarzalny smak, aromat i piękny złocisty kolor. Ze względu na dosyć wysoką cenę często zamiast szafranu dodaje się kurkumę lub mieloną paprykę. Aromatyczna, smaczna i kolorowa paella przyrządzana jest na wiele różnych sposobów.

Do odmian paelli należą:

  • z kurczakiem,
  • marinera,
  • valenciana (tradycyjna),
  • oraz wegetariańska (z warzywami).

Ciekawostka!

Paella jest posiłkiem często wybieranym przez panów, którzy chcą zwiększyć swoją masę mięśniową!

Czytaj także: Dieta na masę mięśniową dla mężczyzny: jaka najlepsza?

paella z krewetkami

Jak przygotować paellę?

Podstawowym i najważniejszym składnikiem każdej paelli jest podprażony suchy ryż, który  dodaje się do podsmażonych wcześniej składników. Całość uzupełnia się szafranem (ewentualnie kurkumą lub mieloną czerwoną papryką) i zalewa wodą, bulionem mięsnym, rybnym lub… winem, a następnie gotuje tak długo, aż ryż wchłonie płyny.

W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu. Paella po zdjęciu z ognia powinna stygnąć pod przykryciem przez 5 – 10 minut, dzięki czemu wszystkie produkty idealnie się ze sobą skomponują.

Paella przygotowywana jest natomiast w specjalnym naczyniu o nazwie paellera lub paella, czyli w patelni wykonanej z polerowanej stali, wyposażonej w dwa uchwyty, ułatwiające przenoszenie dania.

Zgodnie z tradycją potrawa powinna być podawana na stół bezpośrednio w naczyniu jako danie główne lub pierwsze danie.

W Walencji tradycyjną paellę przyrządza się na świeżym powietrzu na dużym grillu lub rozżarzonym drewnie pomarańczowym. W ten sposób powstaje tzw. socarrada (smakowita skórka), zaś cała potrawa jest przesiąknięta naturalnym zapachem drewna.

Jaki ryż do paelli?

Sekretem przygotowania idealnej paelli jest wybór odpowiedniego gatunku ryżu. Powinien być przede wszystkim średnioziarnisty, zaokrąglony i krótki. Idealnie nadaje się do paelli, ponieważ bardzo dobrze wchłania wodę i pozostaje dosyć twardy w trakcie gotowania.

Przyrządzony ryż powinien być suchy i sypki. W oryginalnej wersji Hiszpanie wykorzystują specjalne odmiany bomba oraz senia, które jednak w Polsce są bardzo drogie. Doskonałą alternatywę natomiast stanowi ryż do risotto (np. arborio lub carnaroli).

Drukuj
paella z kurczakiem i kurkumą

Paella z kurczakiem

Porcje 4 osoby

Składniki

  • 300 g ryżu
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 1 litr bulionu
  • szczypta szafrany, słodkiej papryki i chili
  • 50 ml oliwy
  • 2 papryki
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki passaty z czerwonych pomidorów
  • 1/2 łyżki mielonej kurkumy

Instrukcje

  1. Bulion ugotować z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu tak, aby cały czas był gorący.

  2. Filet oczyścić, pokroić w kostkę, a następnie na dużej patelni z wysokimi brzegami rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso ok 5 minut.

  3. Paprykę, czosnek oraz sparzonego i pokrojonego w kostkę pomidora pokroić w plasterki.

  4. Warzywa przesmażyć ok 5 – 7 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając Doprawić szczyptą papryki, chili, mieloną kurkumą, dolać wina i smażyć na mniejszym ogniu 3 minuty.

  5. Dodać passatę z czerwonych pomidorów i wsypać ryż do paelli, dokładnie wymieszać i dusić na wolnym ogniu około 8 -10 minut.

  6. Całość polać odrobiną oliwy.

Drukuj
paella z krewetkami i cytryną

Paella z owocami morza

Porcje 5 porcji

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 250 g mieszanki owoców morza (kraby, ośmiornice, kałamarnice)
  • krewetki (kilka sztuk)
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 8 nitek szafranu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna pokrojona w ćwiartki

Instrukcje

  1. Na rozgrzanej patelni obsmażyć w całości krewetki z pancerzami (po minucie z każdej strony), zdjąć z patelni i zostawić do ozdoby.

  2. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, roztarty czosnek, a następnie dodać startego pomidora, czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kostkę i zielony groszek.

  3. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować, dodać ryż i szafran. Całość podsmażyć, wlać bulion oraz białe wino tak, aby przykryły cały ryż.

  4. Paelle należy gotować na średnim ogniu bez przykrycia i mieszania produktów przez 10 minut, po czym dodać ulubione owoce morza.

  5. Patelnię przykryć folią aluminiową, zmniejszyć ogień do minimum i gotować kolejne 7 minut.

  6. Odstawić paelle z ognia i zostawić pod przykryciem na 3 minuty.

Paellę z owocami morza koniecznie przed podaniem ozdobić cząstkami cytryny.

Smacznego!