Cały sekret w tym daniu polega na tym, aby pieczona ośmiornica nie była twarda. Jeśli tylko uda nam się pokonać tę trudność, to otrzymamy przyjemne w smaku, pyszne danie idealne na listopadowe deszczowe wieczory.
Jak się przygotować?
Uważajmy, czy kupione mrożone ośmiorniczki nie były wcześniej poddane obróbce cieplnej. Wówczas należy ominąć etap gotowania i od razu przejść do przygotowywania dania. W przypadku świeżej ośmiornicy pamiętajmy, że warto ją lekko zmrozić przed pieczeniem. To sprawi, że mięso będzie kruche.
Pieczona ośmiornica ma tę zaletę, że można ją przygotować o każdej porze roku. W lecie sięgamy po cukinie i papryki, zaś w zimie przydadzą się warzywa korzenne, czyli marchewka, pietruszka i seler. Jeśli zależy nam na intensywnym smaku, to możemy nać pietruszki zamienić na świeżą kolendrę, a do samego dania dodać całe ząbki czosnku.
Nie bójmy się ośmiornicy! Jej cena oscyluje w granicach ceny świeżych krewetek, a zapewniam, jej smaki są z niczym nieporównywalne. Moim zdaniem Polacy wciąż boją się przygotowywania ośmiornicy. Niepotrzebnie, ponieważ w sklepach i dobrych hurtowniach można znaleźć naprawdę dobre produkty, oczyszczone, zamrożone i niemal gotowe do dalszych kulinarnych podróży.
Pieczona ośmiornica – przepis
Pieczona ośmiornica – przepis
Składniki
- 1 kg małych ośmiorniczek
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 szt czerwonej cebuli
- 1 szt białej cebuli
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szt czerwonej papryki
- białe wino
- 1/2 szt średniej cukinii
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli i pieprzu
- 1 liść laurowy
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich/włoskich
- łupinki cebuli
- 1 szt limonki
Instrukcje
-
Ośmiorniczki rozmrażamy , dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych pozostałości i wstawiamy do gotowania na około 20-25 minut razem z łupinami cebuli i listkiem laurowym.
-
W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je pod wodą, osuszamy i kroimy: ziemniaki na zgrabne talarki, paprykę w podłużne paski, cebulę w grube prążki i cukinię na plasterki.
-
Dno brytfanki smarujemy oliwą z oliwek, układamy warzywa, a miedzy nimi ośmiorniczki. Wszystko dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Polewamy winem tak, aby wypełniało one do połowy objętość dania. Całość przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut. Pod koniec pieczenia uchylić lub całkowicie zdjąć pokrywkę, aby nadmiar wody i wina odparował z dania.
-
Przed podaniem dekorujemy, obficie posypując posiekaną natką pietruszką oraz lekko skraplając sokiem z limonki.